Vándorsólyom

Válassza Ki A Háziállat Nevét







  Vándorsólyom

A vándorsólyom (Falco peregrinus) az esőerdők és a hideg, száraz sarkvidékek kivételével világszerte előforduló ragadozómadár (ragadozómadár). Egyszerűen vándorlóként is ismert, ezek a madarak nagyok, kék-szürke hátúak, fehér alsó részük és fekete fejük van. Gyors repülésükről ismertek, és valójában a világ leggyorsabb madarai, akár 320 km/h (200 mérföld/óra) sebességgel utaznak.

A vándorsólyom a Falconidae családba és a Falco nemzetségbe tartozik. A vándorsólyomnak számos alfaját leírták, és jelenleg 19-et ismernek fel. A Falco peregrinus tudományos név egy középkori latin kifejezés, amelyet Albertus Magnus használt 1225-ben.

Ezek a madarak főként közepes méretű madarakkal táplálkoznak, bár néha kisemlősöket is fogyasztanak. Főleg nyílt élőhelyeken rakják fészket, de az utóbbi években a városi területeket is kihasználják, különösen a magas épületeket, ahol sok a galambzsákmány, amit megehetnek.

Sajnos a peszticidek használatának köszönhetően a vándorsólyom az 1970-es évekre veszélyeztetett fajtá vált. Ezeknek a rovarirtó szereknek a betiltása után a fogságban való szaporodás hozzájárult a vándorsólyom populáció helyreállításához, és mára területük nagy részén elterjedtek. A vándorsólyom az IUCN Vörös Listáján a Least Concern kategóriában szerepel.

  Vándorsólyom

Vándorsólyom jellemzői

A vándorsólyom nagytestű madár, testhossza 34-58 cm (13-23 hüvelyk), szárnyfesztávolsága 74-120 cm (29-47 hüvelyk). A nőstények észrevehetően nagyobbak, mint a hímek; míg a két ivar hasonló jegyekkel és tollazattal rendelkezik, a nőstények akár 30%-kal nagyobbak. A hímek súlya 330 és 1000 g (0,73 és 2,20 font), míg a nőstények 700 és 1500 g (1,5 és 3,3 font) között van. E madarak pontos súlya az alfajtól függ.

A vándorsólyom színe ismét az alfajtól függ, de a legtöbb kékesfeketétől a palaszürke hátig és hosszú, hegyes szárnyakig és fekete szárnyvégekig. Az alsó rész fehér vagy rozsdás, vékony, tiszta sötétbarna vagy fekete csíkokkal. A farok általában fekete, hosszú, keskeny, a végén lekerekített, fekete hegye és fehér sávja a legvégén. Fekete fejük van, és az orcák mentén „bajusz” van, ami ellentétben áll a nyak sápadt és fehér torkával.

A vándorsólyomnak sárga a lába és a csőrtöve, míg a csőr többi része fekete, csakúgy, mint a karmok. A felső csőr a hegy közelében bevágott, ami lehetővé teszi a madár számára, hogy megölje zsákmányát.

Vándorsólyom élettartama

A vándorsólyom körülbelül 13 évig él, bár a vadonban 20 évig is élnek. E hosszú élettartam ellenére a legtöbb vándorsólyom nem él egy éves kort. Fogságban ezek a madarak akár 25 évig is élhetnek.

Vándorsólyom diéta

A vándorsólyom szinte kizárólag madarakkal táplálkozik, különösen gyászgalambok , galambok, parti madarak , vízimadarak, kecskefajd, nyírfajd és kisebb énekesmadarak, de igaz, hogy 1500-2000 madárfajt eszik meg ez a faj. Kis hüllőket és emlősöket is esznek, például denevéreket, mókusok és patkányok.

Ezek a madarak magas kilátóhelyeken ülnek, például fákon vagy sziklákon, és keresik a zsákmányt, és amint a zsákmányt észlelik, elrepülnek, hogy elkapják. A zsákmányt általában a levegőben csapják le és fogják be. Prédájukat a karmaikkal fogják el, és általában a nyaki csigolyák elvágásával a csőrükkel ölnek.

A kis zsákmányt meg lehet enni repülés közben, de a többi, nagyobb zsákmányt egy evő süllőre viszik, ahol megkopaszítják és elfogyasztják. Ha a zsákmány túl nehéz szállítani, a vándor leejti a földre, és ott megeszi.

A vándorsólymok is repülhetnek vagy lebeghetnek, hogy zsákmányt keressenek. Egyes területeken, ahol rovarokat, gyíkokat vagy emlősöket esznek, gyalogosan keresnek táplálékot a földön.

Vándorsólyom viselkedése

A vándorsólymok túlnyomórészt magányos madarak, kivéve a költési időszakot. Nagyon területiek, otthonuk 177 és 1508 négyzetkilométer között mozog. Napközben aktívak, és akár 5 km-re is vadásznak otthonuktól. Városi környezetben éjszakaibbak lehetnek.

A vándorsólyom valójában az leggyorsabb állat a világon — 320 km/h (200 mérföld/óra) feletti sebességet érhet el az ugrás végrehajtásakor, amely magában foglalja a nagy magasságba szárnyalást, majd meredek merülést, és a zsákmány egyik szárnyának eltalálását, hogy ne károsítsa magát az ütközés során.

Vándorsólyom reprodukciója

A vándorsólymok monogám madarak, amelyek több évig szaporodnak. Hajlamosak minden fészkelőszezonban visszatérni ugyanazokra a költőhelyekre, ami lehet az egyik oka annak, hogy monogám. Március és május között szaporodnak, attól függően, hogy milyen messze északon szaporodnak. A tojásrakás előtt a páros hihetetlen légi bemutatókon vesz részt, beleértve az erőmerüléseket, a szoros kanyarokat, a magas szárnyalást és a test felgurulását merülés közben.

A fészkek általában magas sziklákon, magas fákon vagy felhőkarcolókon helyezkednek el. A homokba, kavicsba, növényzetbe vagy szennyeződésbe ásott „kaparéknak” nevezik őket. Néha olyan fészket is használhatnak, amelyet más madarak építettek. A nőstény választja ki a fészek helyét.

A nőstények május közepén rakják le tojásaikat, és általában június közepén kelnek ki. A vándorsólymok 48 óránként tojnak egy tojást, összesen 2-6 tojást. A tojások fehér vagy barna színűek, vörös vagy barna jegyekkel. Mindkét szülő kotlik a tojásokat és gondoskodik a kicsikről. A nőstények általában nagyobb arányban keltetik a tojásokat, mint a hímek.

A tojások 33-35 nap alatt kelnek ki, és 10 napos korukig szinte folyamatosan kottják. A fiatalokat krémfehér pehely borítja, és aránytalanul nagy lábuk van. A kikelés után 35-42 nappal megtanulnak repülni, és 42-46 nap múlva repülnek. A vándorsólyom egy-három éves korban éri el az ivarérettséget, de nagyobb populációkban két-három éves koruk után szaporodik.

Egy éretlen madár észrevehető, mivel sokkal barnább, alsó része inkább csíkos, mint csíkos, és halvány kékes agyú és orbitális gyűrűje van.

Vándorsólyom helye és élőhelye

A vándorsólyom világszerte megtalálható, és valójában az egyik legelterjedtebb szárazföldi gerinces faja a világon. Az egyetlen helyek, ahol nem élnek, az esőerdők és a hideg, száraz sarkvidéki régiók.

A vándorsólymok szeretnek nyílt élőhelyeken élni, például sivatagokban, tengerpartokon, mangrove-erdőkben, vizes élőhelyeken, tundrában, füves területeken, száraz erdőkben és bozótosokban. Általában nem találhatók meg szubtrópusi és trópusi élőhelyeken. Bárhol élnek, ahol jó fészkelőhely van, például magas fákon és magas sziklákon. Azonban városi területeken is élnek majd, magas épületek tetején.

A legtöbb déli palearktikus és szigeti vándorsólyom populáció rezidens, és nem vándorol. A legészakibb populációk azonban Alaszka és Kanada tundrájában szaporodnak, és Közép-Argentínába és Chilébe vándorolnak. Tengerpartok, hosszú tópartok, gátszigetek és hegyláncok mentén vándorolnak, és nagyon nagy távolságokat tesznek meg.

Vándorsólyom védettségi állapot

A vándorsólyom jelenleg az IUCN Vörös Listáján a Legkevésbé aggodalomra okot adó kategóriában szerepel, ez azonban nem mindig volt így. A vándorsólyom populáció a 20. század közepén drámaian csökkent, ami a szerves klórtartalmú peszticideknek (DDT és dieldrin) volt betudható. 1969-ben kerültek fel az Egyesült Államok veszélyeztetett fajainak listájára.

Szerencsére a sikeres fogságban végzett tenyésztési és visszatelepítési programnak, valamint a peszticidhasználat korlátozásainak köszönhetően a vándorsólyom populáció újjáépült.

A vándorsólyom egy nagyon csodált solymászmadár, amelyet több mint 3000 éve használnak solymászatban, kezdve a közép-ázsiai nomádokkal. Sikeresen tenyésztették fogságban, mind solymászásra, mind a vadonba bocsátásra. 2004-ig az Egyesült Államokban szinte minden solymászatra használt vándor fogságban tenyésztették.

A vándorsólymokat 1999-ben eltávolították az Egyesült Államok veszélyeztetett fajainak listájáról, ami nagyrészt a solymászok erőfeszítéseinek és tudásának köszönhető.

Vándorsólyom ragadozók

A vándorsólymokat a tápláléklánc csúcsához közel állónak tartják, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek ragadozóik. A kifejlett állatokat más, nagyobb madarak is elpusztíthatják, például a nagy szarvasbagolyok és arany sasok .

A fiatal madarakat megehetik medvék , macskák, rozsomák és rókák. Valójában ez annyira gyakori, hogy sok fiatal nem éri meg az egyévest. A vándorsólyom tojásait az emberek is viszik, így a fiókákat fel lehet nevelni solymászatra.

Ezek a madarak nagyon védik fészkeiket, és minden ragadozót megtámadnak, még azokat is, amelyek sokkal nagyobbak náluk.

Vándorsólyom alfaja

A vándorsólyomnak tizenkilenc alfaja van, amelyek világszerte megtalálhatók. Nézzük meg őket az alábbiakban részletesebben.

Vándorsólyomréce

A Falco peregrinus anatum amerikai vándorsólyomként vagy „kacsa sólyomként” is ismert. Főleg a Sziklás-hegységben található, bár korábban egész Észak-Amerikában a tundra és Észak-Mexikó között volt elterjedt. Az anatum hasonló a fajhoz, de valamivel kisebb. A hímek súlya 500-700 g (1,1-1,5 font), míg a nőstények 800-1100 g (1,8-2,4 font). Az imágók halványabbak és alul kevésbé mintázottak, mint a jelölt fajok.

Babilóniai vándorsólyom

A Falco peregrinus babylonicus Kelet-Iránban található a Hindu Kush és a Tien Shan mentén a mongol Altaj-hegységig. Sápadtabb, mint a jelölt fajok, a hímek súlya 330 és 400 gramm (12 és 14 uncia), a nőstényeké pedig 513-765 gramm (18,1-27,0 uncia).

Brooke vándorsólyom

A Falco peregrinus brookei más néven mediterrán vándorsólyom vagy máltai sólyom. A Földközi-tenger körüli Ibériai-félszigeten található, kivéve a száraz területeket, egészen a Kaukázusig. Kisebb, mint a névleges faj, a hímek súlya körülbelül 445 g (0,981 font), a nőstények pedig elérik a 920 g-ot (2,03 fontot). Rozsdás színű és nem vándorló.

Egy forró idegen sólyom

A Falco peregrinus calidus gyakran látható vizes élőhelyek körül, Eurázsia sarkvidéki tundrájában szaporodik, Murmanszk megyétől nagyjából a Yana és Indigirka folyókig, Szibériában, de télen Dél-Ázsiáig és a Szaharától délre fekvő Afrikáig terjed. Halványabb, mint a jelölt faj. A hímek 588 és 740 g (1,296 és 1,631 font), a nőstények pedig 925 és 1333 g (2,039 és 2939 font) között vannak.

Sólyom vándorsólyom

A Falco peregrinus cassini az ausztrál vándorsólyom néven is ismert. Dél-Amerikában Ecuadortól Bolívián, Észak-Argentínán és Chilén át a Tűzföldig és a Falkland-szigetekig megtalálható. Hasonló a névleges fajhoz, bár kisebb és fekete fülrégiója van. Nem vándorló.

Ernest vándorsólyma

A Falco peregrinus ernesti a Szunda-szigetektől a Fülöp-szigetekig és délre Új-Guinea keleti részéig és a közeli Bismarck-szigetcsoportig található. Alsó oldalán nagyon sötét, sűrű barázdák és fekete fülrész található. Ez is nem vándorló.

A sólyom idegen a dühtől

A Falco peregrinus furuitii az Izu- és Ogasawara-szigeteken, Honsútól délre, Japánban található. Ez egy nagyon ritka madár, és csak itt található, talán csak egy szigeten. Sötét színű és nem vándorló.

Japán vándorsólyom

A Falco peregrinus japonensis Japánban és Északkelet-Szibériától Kamcsatkáig terjed. Nagyon hasonlít a jelölt fajokhoz. Az északi populációk vándorlóak, míg a japánok rezidensek.

vándorsólyom

A Falco peregrinus macropust ausztrál vándorsólyomként is ismerik. Ausztrália minden régiójában megtalálható, kivéve északnyugati részét. Megjelenésében hasonlít a brookeihez, de valamivel kisebb, a fülrésze teljesen fekete, lábai pedig arányosan nagyok. Nem vándorló.

Vándorsólyom

A Falco peregrinus madens a Zöld-foki-szigeteken található, és nem vándorló. Egyedi színezésük van; a hímek koronája, tarkója, füle és háta rózsás színű, míg az alsó rész feltűnően rózsaszínes-barna. A nőstények általában gazdag barna árnyalatúak, különösen a koronán és a tarkón. Veszélyeztetett, mindössze hat-nyolc pár maradt életben.

Egy kisebb vándorsólyom

A Falco peregrinus minor széles körben elterjedt Dél-Afrikában, és ritkán és foltosan elterjedt a szubszaharai Afrika nagy részén. Az Atlanti-óceán partján egészen Marokkóig is megtalálható. A minor a legkisebb alfaj, mindössze 300 g (11 uncia) súlyú. Sötét színű és nem vándorló.

Az idegen sólyom nesiotes

A Falco peregrinus nesiotes megtalálható a Fidzsi-szigeteken, és valószínűleg Vanuatuban és Új-Kaledóniában is. Nem vándorló.

Vándorsólyom pealei

A Falco peregrinus pealei Peale sólyma néven ismert. Megtalálható a Csendes-óceánon, Észak-Amerika északnyugati részén, a Puget Soundtól északra a British Columbia partjai mentén (beleértve a Haida Gwaiit), az Alaszkai-öböl és az Aleut-szigetek mentén egészen Oroszország távol-keleti Bering-tengeri partjáig, és előfordulhat. a Kuril-szigeteken és Kamcsatka partjain.

Az alfaj közül a legnagyobb, a hímek 700 és 1000 g (1,5 és 2,2 font), a nőstények pedig 1000 és 1500 g (2,2 és 3,3 font) közötti tömegűek. Nagyon széles csővel rendelkezik, és úgy néz ki, mint egy túlméretezett és sötétebb tundrius. Nem vándorló.

vándorsólyom

A Falco peregrinus pelegrinoides Borbáli sólyom néven ismert. A Kanári-szigeteken Észak-Afrikán és a Közel-Keleten Mezopotámiáig terjed. Kisebb, mint a névleges faj, a nőstények súlya körülbelül 610 g (1,34 font). Úgy néz ki, mint a brookei, bár halványabb és rozsdás nyakú.

Falcon a zarándok utazó

A Falco peregrinus peregrinator indiai vándorsólyom, fekete shaheen, indiai shaheen vagy shaheen sólyom néven ismert. Dél-Ázsiában, az indiai szubkontinenstől Srí Lankáig és Délkelet-Kínáig megtalálható. 1996-ban állományát 40 költőpárra becsülték. Kicsi és sötét, alja rozsdás, és nem vándorló.

vándorsólyom

A Falco peregrinus peregrinus a jelölt faj. Főleg nem vándorló Európában, de Skandináviában és Ázsiában vándorló. A mérsékelt övi Eurázsia nagy részén tenyészik az északi tundra és a Pireneusok, a Földközi-tenger térsége és az Alpok-öv déli részén. A hímek súlya 580 és 750 g (1,28 és 1,65 font), míg a nőstények súlya 925 és 1300 g (2,039 és 2,866 font) között van.

Vándorsólyom radama

A Falco peregrinus radama Madagaszkáron és a Comore-szigeteken található, és nem vándorló.

Vándorsólyom submelanogenys

A Falco peregrinus submelanogenys a délnyugat-ausztráliai vándorsólyom néven ismert. Ahogy a neve is sugallja, Ausztrália délnyugati részén található, és nem vándorló.

Vadabb vándorsólyom

A Falco peregrinus tundrius az észak-amerikai sarkvidéki tundrában található Grönlandig, és Közép- és Dél-Amerika telelőhelyeire vándorol. A hímek súlya 500-700 g (1,1-1,5 font), míg a nőstények 800-1100 g (1,8-2,4 font). Fehér homloka és fehér füle, valamint nagyon sötét koronája és „bajusza” van. A fiatal egyedek barnábbak és néha szinte homokos színűek.