szirti sas

Képforrás

Az szirti sas (Aquila chrysaetos) a Brit-szigetek egyik legcsodálatosabb ragadozó madara, egyike a két brit sasnak, a másik a tengeri sas (Haliaeetus albicilla). Az aranysas a kisebbik a két sas közül, azonban sokkal nagyobb elterjedése van a Brit-szigeteken, különösen a skót felföldön, mivel a fehérfarkú sasokat nemrégiben, az utolsó madár 1917-es kilövése után újra betelepítették.

A skóciai Mull-sziget tökéletes hely ezeknek az elegánsoknak a megfigyelésére ragadozó madarak valamint néhány pár fehérfarkú tengeri sas. Mullok hatalmas völgyei és magasba nyúló csúcsai biztosítanak csatornákat, amelyeken keresztül a madarak vadásznak és suhannak, így a megfigyelések rendszeresek. Körülbelül 450 költő pár él Skóciában, és ezek száma még mindig növekszik.

A Golden Eagle hat élő alfaja létezik, amelyek mérete és tollazata kissé eltér egymástól. A világ különböző részein megtalálhatók.



Golden Eagle Leírás

  Szirti sas

Az arany sas szárnyfesztávolsága 180-220 centiméter, súlya pedig akár 5 kilogramm is lehet.

Mint sok sólyalakú esetében, a nőstények jóval nagyobbak, mint a hímek, az aranysas esetében ismét egynegyed-egyharmad a súlyuk, mint a hím madarak.

Tollazatuk színe a fekete-barnától a sötétbarnáig terjed, feltűnő aranybarna koronával és tarkóval, amelyek a madár nevét adják. Felső szárnyukon is szabálytalanul világosabb terület van.

A fiatal arany sasok hasonlítanak a felnőttekre, de tompább, foltosabb megjelenésűek. Ezenkívül fehér sávos farkuk és fehér folt van a kéztőízületnél, amelyek fokozatosan eltűnnek minden vedléskor, amíg az ötödik évben el nem érik a teljes kifejlett tollazatot. Az arany sasnak négyzet alakú farka és lábai vannak, amelyeket teljesen toll borít.

Az arany sasok nem túl hangosak, de néha ugatnak vagy csipognak.

Arany sas élőhelyei

Az arany sasok a hegyvidéki, gyakran fátlan élőhelyeket részesítik előnyben, bár a fészkeléshez nagy fák vagy sziklafalak szükségesek.

Golden Eagle diéta

  Arany sas repül

A Golden Eagles csőr kiválóan alkalmas nagy zsákmány széttépésére.

Az arany sas számos emlőst eszik, mint pl nyulak egerek, mormoták, mezei nyulak, a páratlanul sérült vagy elhullott bárány vagy más hasonló mozgásképtelen nagyobb zsákmány, valamint egyéb alkalmi állatok és dög (elhullott állati tetem). Rókát és fiatal szarvast is megesznek. A téli hónapokban, amikor ritka a zsákmány, az Arany Sasok dögöt keresnek, hogy kiegészítsék étrendjüket.

Néha, amikor nincs dög, az arany sasok baglyokra, sólymokra, sólymokra és rozsomákra vadásznak. Skócia kiterjedt nyílt terepe tökéletes vadászterületet biztosít ezeknek a madaraknak, lehetővé téve a gyors légi megközelítést, így a zsákmány nincs hová futnia.

Az arany sasok nagyon jó látásúak, és nagy távolságból is észreveszik a zsákmányt. Karmaikat a zsákmány leölésére és hordására használják, a csőrt csak evésre használják.

Golden Eagle viselkedés

Az arany sas egy fenséges madár, gyakran látni kell órákig könnyedén keringőzni a szárazföldről felszálló nyári termálvízben.

Néhány arany sas gyakran párban vadászik, egy madár a várakozó partner felé tereli a zsákmányt. A hímek és a nőstények közötti méretkülönbség lehetővé teszi, hogy több páratlan madár éljen a szárazföldön, ami segít a kellően nagy populáció fenntartásában ebben a nagy és lassan érő madárban.

Golden Eagle reprodukció

Arany sasok társ egy életre , minden évben nagyon nagy területen tartózkodnak, gyakran minden évben különböző fészkek (Eyries) között mozognak, hogy felneveljék fiókáikat. Területükön több eyry-t építenek, és évekig felváltva használják. Ezek a fészkek nehéz faágakból állnak, használat közben fűvel kárpitozva. Az öreg szemfüles átmérője 2 méter (6,6 láb) és magassága 1 méter (3,3 láb) lehet, mivel a sasok szükség esetén megjavítják fészkeiket, és minden használat során megnövelik. Ha a szemfüles egy fán helyezkedik el, a tartó faágak eltörhetnek a fészek súlya miatt.

A nőstény aranysasok általában két fekete tojást tojnak késő télen vagy kora tavasszal. A kifejlett rétisas az első tojás lerakása után azonnal megkezdi a kotlást, a peték 45-50 nap múlva kelnek ki. Tízből kilencszer csak egy fióka marad életben, hogy elhagyja a fészket, esetenként a jó vadászati ​​évek mindkét madár túléléséhez vezetnek. Újabb pár hónap elteltével a fiatal sasok készen állnak arra, hogy elhagyják a szemét, és megtegyék első repülésüket.

A Golden Eagles sok időt és energiát fektet fiókáik felnevelésébe. Miután képes volt önállóan vadászni, a legtöbb arany sas sok éven át túlél. Ezeket a fiatal sasokat gyakran összetévesztik ölyvekkel, hasonló méretük és jelzéseik miatt.

Az arany sas élettartama eléri a 30 évet, bár egy vadon élő arany sas esetében körülbelül 20 év normális.

Golden Eagle védettségi állapot

A rendelkezésre álló élőhely és táplálék a fő korlátozó tényező manapság. A huszadik század eleje óta az elektromos vezetékekkel való ütközések a halálozás egyre jelentősebb okává váltak. Globális szinten az Arany Sast az IUCN nem tekinti veszélyeztetettnek.