Grizzly medve

  Grizzly medve Képforrás

A grizzly medvék (Ursus arctos horribilis) olyan barnamedvék, amelyek Észak-Amerikában találhatók, olyan területeken, mint pl. Alaszka és Kanada . Hatalmas méretűek, akár 36 kg-ot is nyomnak. A közhiedelemmel ellentétben csak egy a barnamedve számos alfaja közül, és könnyen megkülönböztethető a fekete medvéktől.

A grizzly medvék széles körben élnek, és sok helyre van szükségük az élethez. Mindenevők, csúcsragadozók és kulcsragadozók is. A téli hónapokban is hibernálnak.

Szerencsére ezek a medvék a „legkevésbé aggodalomra” okot adó medvék szerepelnek az IUCN Vörös Listáján, és még nem fenyegeti őket a veszélyeztetés veszélye. Jelenleg mintegy 60 000 vadon élő grizzly medve él Észak-Amerikában.



  Egy Grizzly Medve

Grizzly Bear jellemzői

A grizzly medvék nagyon nagyok, vastag szőrük színe a majdnem fehér csertől a sötétbarnáig terjed. Általában a lábukon lévő szőrzet sötétebb, mint a testük, és gyakran fehér vagy szőke hegyű szőrzet van az oldalukon és a háton, ami a „grizzly” elnevezést adja.

Nagy fejük van, homlokuk megemelkedett, ami kissé homorú profilt ad nekik, valamint rövid, lekerekített fülük. Testükben egy nagy vállpúp van, ahol izomtömeg kötődik a medve gerincéhez, és további erőt ad a medvének az ásáshoz.

A hímek súlya 180-360 kg (400-790 font), a nőstények pedig 130-180 kg (290-400 font). A valaha feljegyzett legnehezebb grizzly medve egy hím volt, akinek súlya elérte a 680 kg-ot (1500 fontot).

Magasságuk 3,3 és 9,0 láb (1 és 2,8 méter) között változhat, bár hátsó lábukon állva még magasabb is lehet!

A grizzly medvék méretét a koponyaméretük (hosszúság és szélesség) alapján pontozzák.

Ezeknek a medvéknek négy mancsuk van, és mindegyik mancsnak kemény párnái vannak, amelyek úgy viselkednek, mint egy hócipő. Minden mancsnak öt lábujja van, és mindegyik lábujjnak van egy karoma, ami azt jelenti, hogy egy grizzlynek 20 karma van. Nagyon élesek, 2-4 hüvelyk hosszúak, és képesek táplálék után ásni és barlangjukat ásni. A grizzly medvéknek is 42 foguk van.

Különbségek vannak a grizzly és a fekete medvék megjelenésében, így lehet őket megkülönböztetni. A grizzly fara alacsonyabb a vállánál, míg a fekete medvék fara magasabb. A fekete medvéknek szintén nincs púpos válla, egyenesebb az arca és hosszabb a fülük. A fekete medvéknek is rövidebbek a karmai.

Élettartam

A hím grizzly medve átlagéletkora 22 év, míg a nőstényeké 26 év. A legidősebb vadon élő grizzly medve azonban körülbelül 34 évig élt Alaszkában, és úgy gondolják, hogy akár negyvenöt éves kort is megélhet.

A hím medvék szezonális költőharcokat folytatnak, ezért várható élettartamuk rövidebb, mint a nőstényeké.

  Grizzly Bear diéta

Diéta

A grizzly medvék mindenevők, és számos állatot és növényt fogyasztanak. Csúcsragadozóként a tápláléklánc csúcsán állnak, és semmilyen más állat nem zsákmányolja őket. Rovarokat esznek, jávorszarvas , bölény , fekete medvék, szarvas , jávorszarvas , ürgék, karibu , dög, lazac, pisztráng , fű, magvak, bogyók és gombák. Általában sérült vagy gyenge állatokat esznek, és kerülik az egészségeseket, így kevesebb munka van a zsákmányolás során.

Ezek a medvék arról is ismertek, hogy megeszik a madarakat és azok tojásait, és néha megtámadják a kopasz sasok fészkeit. A gazdálkodók számára is kellemetlenek lehetnek, és gazdasági veszteséget okozhatnak, mivel szarvasmarhát és juhot célozhatnak meg.

A grizzly medvék körülbelül 40 kg táplálékot fogyaszthatnak naponta, ami azt jelenti, hogy naponta körülbelül 1 kg-ot híznak. A télre készülve a grizzly medvék nyáron növelik táplálékfelvételüket, hogy hízni tudjanak.

Ez különösen fontos a nőstények számára, mivel elegendő zsírtartalékra van szükségük ahhoz, hogy kölyköket szülhessenek és szoptassanak, mielőtt elhagyják téli barlangjukat.

A tengerparti régiókban, például Brit Kolumbiában és Alaszkában, a grizzly medvék fehérjével egészítik ki étrendjüket. Emiatt az alaszkai vagy kanadai grizzly medvék hajlamosak nagyobbra nőni, mint a hegyvidéki és más, nem tengerparti régiókban előforduló medvék.

Viselkedés

Grizzly medvék azok magányos állatok , kivéve az anyákat és a kölyköket, vagy ha bőséges táplálékforrást találunk. A kommunikációhoz hangokat, például morgást, nyögést vagy morgást, mozgást és szagokat használnak.

Gyorsan tudnak futni, körülbelül 35 mérföld/óra sebességgel nagyon rövid sprintekre, és jó úszók is.

A kölykök jól másznak a fára, hogy elkerüljék a veszélyt, de az öregedéssel elvesztik ezt a képességüket. A grizzlik gyakran dörzsölik a testüket a fákhoz, hogy megkarcolják, és tudatják a többi medvével, hogy ott vannak.

  Egy Grizzly Medve

Tenyésztés

A grizzly medvék az egyik legalacsonyabb szaporodási arányú állatok. Tavasszal és nyár elején kezdenek társat keresni, és a nőstények több hímmel is párosodnak a költési időszakában.

Amikor egy nőstény grizzly teherbe esik, az embrió fejlődése átmenetileg több hónapig leáll. Ezt a folyamatot „késleltetett beültetésnek” nevezik, és lehetővé teszi a nőstény számára, hogy felkészüljön a kölyökhordozásra.

Ha egy nőstény medve nem tud elegendő súlyt hízni nyáron és ősszel, a teste azt mondja neki, hogy ne folytassa a terhességet, és az embrió újra felszívódik.

Amikor a nőstény grizzly medvék hibernált állapotba kerülnek, az embrió beágyazódik a méhébe. A vemhességi időszak 180-250 nap, és januárban vagy februárban a nőstény grizzly medvék egy-négy kölyköt (általában kettőt) hoznak világra. Az újszülött medvék súlya kevesebb, mint 500 gramm (1,1 font).

Az anyák egészen tavaszig gondozzák fiókáit az odúban, tejjel etetik őket, és rendkívül védelmezőek. Miután a hibernálást követően elhagyják az odút, szilárd táplálékot és tejet kezdenek enni.

Körülbelül 2 évig maradnak az anyjukkal, de ez tovább is tarthat, ha kevés az étel. A grizzly medvék 5 éves koruk körül érik el az ivarérettséget.

Hibernálás

A grizzly medvék a tél elején, általában november végén hibernálnak, de az időpont a hőmérséklettől, a táplálékellátástól és a havazástól függ. Meleg éghajlatú helyeken, például Kaliforniában, a medvék nem alszanak hibernáltnak. A hibernáció fő oka a hideg idő és a táplálékhiány ebben az időszakban.

Áldozatokban hibernálnak, amelyek általában északi fekvésű lejtőkön helyezkednek el, körülbelül 1800 méteres (5900 láb) magasságban. A grizzly medvék hibernált állapotuk előtt hiperfágián vagy polifágián mennek keresztül (szélsőséges éhségérzet vagy erős evési vágy), és nagy mennyiségű táplálékot fogyasztanak.

Ez idő alatt akár 180 kg-ot is felszedhetnek! Elsőként a vemhes nőstények lépnek be az odúkba, őket követik a kölykökkel rendelkező nőstények, a magányos hímek pedig utoljára.

Hibernálás közben a grizzly medvék nem esznek, és még a mosdóba sem mennek. Mély álomba merülnek, és szívverésük percenkénti 40 ütemről mindössze 8 ütemre lassul. Hibernációjuk azonban nem olyan mély, mint egyesek más hibernálók , mint a denevérek vagy az ürge, és gyorsan felébrednek, ha megzavarják őket.

A vemhes nőstények az odúkban szülnek, és addig szoptatják kölykeit, amíg azok elég nagyok lesznek ahhoz, hogy tavasszal a szabadba merészkedjenek. A hím grizzlyek március közepén ébrednek fel téli álmukból, míg a nőstények és a grizzly kölykök hagyják el utoljára az odút, körülbelül áprilisban vagy májusban.

Interakció az emberekkel

A grizzly medvék félénk természetűek, és általában elkerülik az embereket. Csak akkor veszélyesek, ha provokálják, vagy ha egy anya meg akarja védeni kölykeit. A medvék körülbelül 3-6-szor erősebbek egy átlagos emberhez képest!

Ha egy grizzly medve megtámad, akkor azt tanácsoljuk, hogy ne fusson, feküdjön hasra, és játsszon halottként. Szorosan meg kell fognia a kezét a nyaka mögött, és szét kell tárnia a lábát. Ez a testtartás megnehezíti, hogy a grizzly medve megfordítsa.

Prédáló viselkedés

Amikor állatokat zsákmányolnak, a grizzly medvék általában fiatal, gyenge vagy sérült állatokra nyúlnak. A rágcsálók és dögök megtalálásához átássák a földet, és felborítják a sziklákat. A halak, különösen a lazac fogásához a medvék a vízesések tövében várnak, és elkapják az ugrálókat.

Helyszín és élőhely

A grizzly medvék észak-amerikai területeken találhatók, és elterjedési területük Alaszkát, Kanada nyugati részét, az Egyesült Államok északnyugati részének (Washington, Idaho, Montana és Wyoming) egyes részeit fedi le, és egészen délre a Yellowstone és a Grand Teton Nemzeti Parkokig terjed.

Kanadában megtalálhatók British Columbiában, Albertában, Yukonban, az északnyugati területeken, Nunavutban és Manitoba északi régióiban. Hatótávjuk akár 600 mérföldet is lefedhet, tehát sok hely kell nekik!

Ezek a medvék korábban az Egyesült Államok egész nyugati részén és Mexikó déli részén, beleértve az Alföldet és a folyók mentén, sivatagi élőhelyeken megtalálhatók voltak. Az ellenőrzési intézkedések és az élőhelyek elvesztése azonban azt jelenti, hogy manapság sokkal kevesebbet laknak a területen – valójában csak a terület 2%-át lakják!

A grizzly medve élőhelye változatos lehet. Erdőkben, erdőkben, alpesi réteken és prérin élhetnek. Előnyben részesítik az emberi fejlődéstől távol eső területeket és olyan helyeket, ahol van hely odúik és odúik kiásására. A folyók és patakok menti területeket is élvezik.

Az Egyesült Államok néhány nemzeti parkjában megtalálhatók, köztük a Glacier Nemzeti Parkban, a Yellowstone Nemzeti Parkban, a Grand Teton Nemzeti Parkban és a Denali Nemzeti Parkban.

Fontosság

A grizzly medvék a zárókőfajták , vagyis nagyon fontosak az élővilág és a környezet számára. Segítenek a magvak elosztásában, mivel számos gyümölcstermő növény gyümölcsét eszik, és a magvakat a tápanyagokkal együtt kiválasztják a székletükben. Ásnak és felforgatnak talajt is, ezzel is hozzájárulva a fajok számának növekedéséhez az ökoszisztémában.

A grizzly medvék az erdőn belüli egyéb állatok populációjának szabályozásában is segítenek, ami viszont segít a túllegeltetésben az erdőben.

Védelmi állapot

Azután medvefajták A grizzly medvéket 1975-ben a veszélyeztetett fajokról szóló törvény hatálya alá vonták.

Emiatt számuk ismét növekedni kezdett, és a Nemzetközi Természetvédelmi Unió a „legkevésbé aggályos” kategóriába sorolja őket.

Míg ezekre a medvékre a nemzeti parkokon belül tilos vadászni, a Yellowstone Nemzeti Park határain kívül már engedélyezett a vadászat.

Fenyegetések

Az emberek jelentik a legnagyobb veszélyt a grizzly medvékre, különösen akkor, ha a medvék az emberek által lakott területekre mennek élelmet vagy élőhelyet keresni, és megölik őket. Ezen medvék vadászata is engedélyezett bizonyos területeken.

Az emberi fejlődés szintén veszélyezteti ezeket az állatokat, mivel élőhelyek elvesztését eredményezi.

Ennek elősegítésére védelmi stratégiákat vezettek be.

Az éghajlatváltozás egy másik nagy fenyegetést jelent a grizzlies számára, mivel hatással van az élelmiszerek elérhetőségére, valamint az időjárás változásaira, amelyek befolyásolják a hibernációs időszakukat, és lehetővé teszik a bogarak fertőzését és a gombás betegségek növekedését az általuk fogyasztott növényeken.

Cikkek, amelyek a Grizzly Bears-t említik