Eurázsiai sasbagoly

  A sasbagoly

Az Eurázsiai rétisas (Bubo bubo), néha csak „sasbagoly”-nak rövidítve Európa , egy faj, amely Eurázsia nagy részén él. Ez az egyik legnagyobb bagolyfaj, a nőstények teljes hossza 75 cm (30 hüvelyk), szárnyfesztávolsága 188 cm (6 láb 2 hüvelyk). A hímek általában kisebbek. Ezeket a madarakat fülcsomóikról és foltos felső részükről ismerik fel.

Az eurázsiai sasbagoly a Bubo nemzetségbe és a Strigiformes rendjébe tartozik. A Strigidae családjába tartozik. Az eurázsiai sasbagolynak legalább 12 alfaja ismert.

Az eurázsiai sasbaglyok számos élőhelyen megtalálhatók, de többnyire hegyvidéki és sziklás vidékeken, különösen a viszonylag távoli területeken találhatók meg. Változatos erdőszéli és cserjés területek közelében élnek nyílásokkal vagy vizes élőhelyeken, hogy levadászzák zsákmányaik nagy részét, de alkalmanként a városokban termőföld vagy parkszerű környezet közelében is megtalálhatók.



Erőjükről és agresszivitásukról ismertek, kiváló hallásuk és éjszakai látásuk van a vadászathoz. Még a nagyokat is képesek megtámadni és legyőzni Vándorsólymok , és le tudják győzni a legtöbb ragadozómadarat.

Ez a bagoly nemcsak az egyik legnagyobb bagolyfaj, hanem az egyik legelterjedtebb is. Becslések szerint az eurázsiai rétisas populációja 250 000 és 2,5 millió közé tehető. Az IUCN Vörös Listáján a „Least Concern” kategóriában szerepel.

  Eagle-Bagoly

Az eurázsiai bagoly jellemzői

Az eurázsiai bagoly az egyik legnagyobb bagoly – kisebb, mint a szirti sas de nagyobb a Havasbagolynál. A bagoly teljes hossza 56-75 cm (22-30 hüvelyk), szárnyfesztávolsága 160 és 188 cm (63 és 74 hüvelyk) között lehet. A nőstények általában nagyobbak, mint a hímek, súlyuk 1,75 és 4,2 kg (3,9 és 9,3 font), míg a hímek általában 1,5 és 3 kg (3,3 és 6,6 font). Ehhez képest a Fülesbagoly , a világ legszélesebb körben elterjedt bagolyfaja, körülbelül 500 grammot nyom, így képet kaphat arról, mekkora is valójában ezek a baglyok!

Mivel a sasbagolynak 13 különböző alfaja létezik, nem meglepő, hogy ezen alfajok tollazata nagyon változó. A felső része barna-fekete, sárgásbarna vagy halvány krémszürke lehet. Általában szeplők vannak a homlokon és a koronán, csíkok a tarkón, az oldalakon és a nyak hátsó részén, valamint sötét foltok a háton, a köpenyen és a lapockákon. Lapos, szürkés arckorongjuk külső részét fekete-barna foltok keretezik.

Testük terjedelmes és hordó alakú, ami az egyik fő jellemzője, amely megkülönbözteti ezeket a baglyokat a többiektől. Felálló fülcsomójuk egy másik jellemző, amely kiemeli őket.

Csőjük és karmaik feketék, lábuk és lábujjaik pedig teljesen tollas, buffy-fehérek. Szemük színe a narancssárgától a mélynarancsig terjed, fajtól függően.

Amellett, hogy a nőstény nagyobb, a külső szexuális dimorfizmus kevéssé látható az eurázsiai sasbagolynál, bár a hírek szerint a hímek fülfürtjei általában egyenesebbek, mint a nőstényeké. Egyes populációkban a nőstények általában valamivel sötétebbek lehetnek, mint a hímek.

Vedlés

A sasbagolyok első vedlése a kikelés utáni évben kezdődik, és néhány testtollat ​​és szárnyfedőt kicserélnek. A következő évben mindegyik szárnyon a három középső másodlagos és három középső farktolla kihullik és újra nő, a következő évben pedig két-három primer és fedői vesznek el.

A fiatalkori vedlés utolsó évében a fennmaradó primer vedléseket vedlik, és az összes fiatal tollat ​​kicserélik. Egy másik vedlés a madár életének 6-12. évében történik, amelyre minden évben július és december között kerül sor.

Az eurázsiai bagoly élettartama

A vadonban a rétisas körülbelül 20 évig élhet, de a fogságban tartott madarak akár 60 évig is élhetnek. Méretük és éjszakai szokásai miatt a kifejlett sasbaglyoknak nagyon kevés természetes ragadozója van, és a korai halálukat általában áramütés, közlekedési balesetek és lövöldözés okozza.

Eurázsiai sasbagoly étrend

Az eurázsiai sasbaglyok ragadozók, és főként kis- és közepes méretű emlősökkel táplálkoznak, amelyek súlya 200 és 2000 g közötti. Olyan állatokat kedvelnek, mint pl nyulak , mezei nyulak, pocok, patkányok és egerek , de akár zsákmányt is ejtenek majd rókák és még fiatal szarvasok is 37 fontig (17 kg) . Más madarakra is vadásznak (beleértve a kisebb baglyokat is), a gémek méretéig és más ragadozó madarakra, mint pl. ölyvek . Ehetnek még kétéltűeket, hüllőket (beleértve a kígyókat), halakat és rovarok .

A vadászat általában szürkületkor és hajnalban zajlik, és főként abból áll, hogy a bagoly a sügérből figyeli a zsákmánytevékenységet, majd gyorsan lecsap, amint észreveszi a zsákmányt. Prédájuknak általában fogalma sincs, hogy üldözték őket. Alkalmanként más madarakat is befoghatnak a szárnyon, és akár vízbe is merülhetnek halat fogni.

A zsákmányt gyakran gyorsan megöli a bagoly erőteljes markolata és karmai, bár néha a fejébe is harapják, hogy megöljék. Ezután a zsákmányt egészben lenyelik vagy darabokra tépik a számlával együtt. A legtöbb zsákmányt, még a kis nyulak méretéig is, egészben lenyelik.

A legtöbb vadászat fával burkolt nyílásokban történik, amelyeket gyakran vizes élőhelyek vagy vízgyűjtők vájtanak ki. Míg erdőben is tudnak vadászni, a sasbagolyok ezt nehezebbnek találják, mivel vadászatra inkább a látásukra hagyatkoznak, mint a hallásra. Gyakran használnak faágakat, sziklaképződményeket, nagy sziklákkal tarkított törmeléket, magas füves dombokat vagy akár épületet is vadászsügérként.

Eurázsiai bagoly-viselkedés

A sasbaglyok elsősorban magányos állatok kivéve a párzási időszakot. Nagy méretük ellenére ezek az állatok megfoghatatlanok, és nehéz volt tanulmányozni őket természetes élőhelyükön. Éjszakaiak, aktívakká válnak és alkonyatkor, és egész éjszaka aktívak maradnak. Napközben a magas fákon tanyáznak, de ha kevés az élelem, ezalatt vadászni fognak.

Hevesen megvédik területüket a többi baglytól, és csak akkor fedik át kissé a területeket, ha kevés a táplálék. Inkább ugyanazon a területen maradnak, hacsak nem kényszerülnek távozni élelemhiány miatt, vagy ha más baglyok kiszorítják őket.

Nem vándorló madarak, és még azok sem hagyják el őshonos elterjedésüket, akik a leghidegebb éghajlaton élnek, és télen élelmiszerhiányban szenvednek.

Az eurázsiai bagoly széles szárnyú faj, erős, közvetlen repülést folytat, amely általában sekély szárnycsapásokból és hosszú, meglepően gyors siklásokból áll.

  Eurázsiai sasbagoly

Eagle bagoly kommunikáció

Az eurázsiai sasbagoly hangos hívásokat használ a kommunikációhoz, és gyakran többet hallanak, mint amennyit látnak. Különféle üvöltéseket és kattanásokat használnak, a különböző zajoknak eltérő jelentése van.

A csoport különböző tagjait eltérő hangzásuk alapján is azonosíthatjuk.

A szaporodási időszakban a nőstények néha durva „kraaah” hangot adnak ki. A fiatalok is kiadják ezt a hangot. A sasbaglyok hívásuk intenzitása alapján is képesek megfejteni a behatolók méretét és távolságát.

Januárban és februárban a hangosítás elsődleges funkciója az udvarlás célja lesz. Míg ezek a madarak egész évben területen élnek, úgy tűnik, hogy a területi hívás októbertől január elejéig éri el a csúcspontját.

Amikor udvarlás céljából hívnak, a hímek hajlamosak meghajolni és hangosan dudálni. Az eurázsiai sasbagoly udvarlása „duettezéssel” járhat, amikor a hím egyenesen ül, a nőstény pedig meghajol, ahogy hív.

Eagle bagoly szaporodása

Az eurázsiai sasbaglyok jellemzően február végétől április végéig szaporodnak. Monogámnak tekintik őket, de feljegyeztek néhány bigámia esetet.

A hím kiválasztja a szaporodási helyeket, és hirdeti a bennük rejlő lehetőségeket a nősténynek úgy, hogy odarepül hozzájuk, kis mélyedést gyúr ki (ha van talaj), és staccato jegyzeteket és csattogást ad.

Több lehetséges helyszín is bemutatható, a nő kiválaszt egyet. Általában sziklapárkányokon, sziklák közötti repedésekben és résekben és barlangokban fészkelnek, és több éven keresztül újra felhasználhatják ugyanazt a fészekhelyet.

A tojásrakás általában a tél végén kezdődik. Egy átlagos kuplung 1-5, esetleg 6 fehér tojásból áll; a tojások száma nagyban függ az adott időben rendelkezésre álló táplálék mennyiségétől. A tojások mérete 2,2-2,9 hüvelyk x 1,7-2,1 hüvelyk (56-73 mm x 44,2-53 mm), súlyuk pedig 75-80 g. A tojásokat általában 3 napos időközönként rakják le.

A nőstény egyedül kelteti ezeket a tojásokat 31-36 napig, míg a hím táplálja a nőstényt. A peték kikelése után a hím sasbagoly folytatja a vadászatot a fiókák 4-5 hetes koráig, és a nőstény minden idejét a fészekben tölti.

A fiókák körülbelül 5 hetes korukban hagyják el a fészket, és 2-3 héttel később repülnek. További 3-4 hónapig a szülőktől függenek. A fiatalkorúak fülcsomói kezdetlegesek, a tollazat alatt keskenyen barázdált, a fején pedig duzzadó.

Körülbelül hét-nyolc hetesen a baglyok készen állnak a repülésre, de még néhány hétig élelmet igényelnek a szülőktől. A bagoly ivarérettségét körülbelül 1 éves korában éri el, de általában 2-3 éves korukig nem szaporodik. A sasbaglyok 2 éves kortól 31 éves korig képesek szaporodni.

Az eurázsiai bagoly helye és élőhelye

Az eurázsiai bagoly az egyik legelterjedtebb bagolyfaj, bár sokkal kevésbé széles körű, mint a macskabagoly. A sasbaglyok túlnyomó többsége a kontinentális Európában él, beleértve Spanyolország , Portugália , Franciaország , Luxemburg , Belgium , az Hollandia , Németország , Svájc, Olaszország , Ausztria és Görögország . Skandináviában, Oroszországban (ahol szinte biztos, hogy a fajok számának és változatosságának csúcspontja) és Közép-Ázsiában is megtalálható.

További kisebb populációk léteznek Anatóliában, a Közel-Kelet északi részén, Dél-Ázsia hegyvidéki felső részén és Kínában; ezen túlmenően becslések szerint 2016-ban 12-40 pár él az Egyesült Királyságban (ahol vitathatatlanul nem őshonosak), ez a szám növekedhet.

Ezek az alkalmazkodó baglyok sok sziklával, sziklával, szakadékkal és elszórt fákkal, tűlevelű erdőkkel, sivatagokkal és félsivatagokkal rendelkező területeken élnek; valamint tajga, erdős sztyepp és termőföld megfelelő sziklás területekkel. Valójában az eurázsiai kontinensen szinte minden éghajlati és környezeti körülmény között éltek, kivéve a legnagyobb szélsőségeket.

Legnagyobb számban gyakran azokon a területeken találhatók meg, ahol a sziklákat és szakadékokat fák és bokrok veszik körül, valamint vizes élőhelyeken, mivel ezeken gyakran apró zsákmányok adnak otthont, mint pl. pocok és nyulak.

A közelmúltban városi élőhelyekre is beköltöztek, kőbányákban és épületekben szaporodnak. Bár a legnagyobb számban az emberek által ritkán lakott területeken találhatók meg, Európában termőföldeken és parkszerű környezetekben is előfordultak. Európában körülbelül 6500 láb (2000 méter), Közép-Ázsiában és a Himalájában pedig 14 700 láb (4500 méter) magasságban találhatók. Azonban tengerszinten is megtalálhatóak.

A területeket a hím rétisas bagoly határozza meg, aki kiválasztotta a terület legmagasabb pontjait, ahonnan énekelhet. A terület mérete hasonló, vagy esetenként valamivel nagyobb, mint a szarvasbagolyé: átlagosan 15-80 km2 (5,8-30,9 négyzetmérföld).

  Sas bagoly

Eagle-bagoly-védelmi állapot

Az eurázsiai sasbaglyok elterjedése nagyon nagy (körülbelül 32 000 000 km2 (12 000 000 négyzetmérföld) Európa és Ázsia nagy részén), populációjuk becslések szerint 19 000 és 38 000 költőpár között van, az egész világon pedig körülbelül 250 000 500 egyedből áll. .

Annak ellenére, hogy a bagoly populáció az emberi tevékenység miatt csökkenő tendenciát mutat, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió a „legkevésbé aggodalomra” okot adó madarat minősítette.

A sasbaglyok gazdaságilag előnyösek azoknak a gazdáknak, akik csökkenteni szeretnék a rágcsálók számát a földjükön, és az ökoszisztémából való eltávolításuk azt jelentené, hogy elárasztanak bennünket patkányok és más kártevők!

Eurázsiai bagoly ragadozók

Amikor az eurázsiai rétisas eléri a felnőttkort, a tápláléklánc csúcsán helyezkednek el, és nagyon alacsony a ragadozás kockázata. Az egészséges felnőttek általában nem rendelkeznek természetes ragadozókkal, ezért tekinthetők csúcsragadozók . A sasbagoly halálának fő oka az áramütés, a közlekedési balesetek és a lövöldözés.

Leginkább korai éveikben vannak kitéve a veszélynek, ahol minden olyan ragadozó veszélyezteti őket, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy enni tudjanak. Szerencsére az anya ennek az időszaknak a nagy részében a kicsikkel marad, és távol tartja a ragadozókat. Csíkos, foltos, változatos színezetüknek köszönhetően rendkívül jól álcáznak, különösen a fákon ücsörgéskor.

Nézze meg többet E betűvel kezdődő állatok