afrikai bivaly

  afrikai bivaly

Az afrikai bivaly (Syncerus caffer) egy szubszaharai afrikai szarvasmarha, amelynek öt faja van. Ezek az állatok nagyok, és széles körben az afrikai kontinens egyik legveszélyesebb állataként tartják számon. Nagyon kiszámíthatatlan temperamentuma van, és soha nem háziasították; valójában nem a házi szarvasmarhák őse, és csak távoli rokonságban áll más nagyobb szarvasmarhákkal.

Ezek az állatok a Syncerus nemzetségbe és a családba tartoznak Bovidae . Leginkább szavannákon, mocsarakban és ártereken találhatók meg. Legelnek kérődzők , füvet és sást, valamint cudot vagy bolust eszik. Az afrikai bivalynak nagyon kevés ragadozója van, és képesek megvédeni magukat a nagy állatok ellen, mint pl afrikai oroszlánok . Ennek ellenére az oroszlánok rendszeresen esznek bivalyokat.

A jelölt alfaj, a Cape buffalo a nagy ötös tagja, ezért keresett trófeavadászatban. Az afrikai bivalypopuláció csökkenésének egyik fő oka a vadászat, valamint az élőhelyek elvesztése. Jelenleg az IUCN Vörös Listáján közel veszélyeztetettként szerepel.



Afrikai bivaly alfajok

Az afrikai bivalynak öt alfaja van. Leginkább méretükben és elhelyezkedésükben különböznek egymástól.

Syncerus caffer caffer (Buffalo-fok)

A Cape bivaly itt található Dél-Afrika és Kelet-Afrika. Ők a jelölt fajok és a legnagyobb fajok, a felnőtt hímek súlya elérheti a 870 kg-ot (1920 fontot). Színükben is a legsötétebbek, szinte feketék.

Syncerus caffer nanus (Forest Buffalo, Dwarf Buffalo vagy Congo Buffalo)

Az erdei bivaly Közép- és Nyugat-Afrika erdőterületein található. Ez a legkisebb alfaj, körülbelül 270 kg (600 font) súlyú, marmagassága 120 cm. Emiatt ez az alfaj körülbelül akkora, mint egy zebra, és körülbelül kétszer-háromszor könnyebb, mint a jelölt faj.

Ezek a bivalyok vörös színűek, sötétebb foltokkal a fejen és a vállakon, valamint a fülekben, ecsetet alkotva. Annyira különböznek a jelölt fajoktól, hogy egyesek úgy gondolják, hogy két külön fajról van szó.

Syncerus caffer brachyceros (Szudáni bivaly)

A szudáni bivaly Nyugat-Afrikában található, és köztes az első két alfaj között. Meglehetősen kicsik, a kifejlett bivalyok átlagos súlya eléri a 400 kg-ot (880 fontot).

Syncerus caffer equinoctialis (Nílusi bivaly)

A nílusi bivaly Közép-Afrikában található, és hasonló a foki bivalyhoz. Azonban kisebb, mint a Cape bivaly, és világosabb színű. Néha úgy gondolják, hogy ez az alfaj megegyezik a Szudán bivaly.

Syncerus caffer mathewsi (Mountain Buffalo vagy Virunga Buffalo)

A hegyi bivaly a hegyvidéki területeken található Kongói Demokratikus Köztársaság , Ruanda és Uganda . Nem minden hatóság ismeri el általánosan.

  Az afrikai bivaly

Az afrikai bivaly jellemzői

Az afrikai bivaly egy nagyon nagy faj, amely alfajtól függően 425-870 kg (937-1918 font) között lehet, a hímek általában nagyobbak, mint a nőstények. Vállmagasságuk 1,0-1,7 m (3,3-5,6 láb), fej- és testhosszuk 1,7-3,4 m (5,6-11,2 láb) lehet. A farok hossza 70-110 cm (28-43 hüvelyk) lehet.

Ezeknek az állatoknak hosszú, de zömök testük van, és rövid, vastag lábaik vannak. Általában fekete vagy sötétbarna bundájúak, az idősebb bikák szeme körül és az arcukon fehéres karikák lesznek. A nőstények szőrzete inkább vöröses. Testük eleje erősebb, mint a hátsó, a patáik elöl szélesebbek, hogy segítsék a súlyukat.

Az afrikai bivaly leginkább szarvairól ismert. A szarvak összeolvadt alappal rendelkeznek, folyamatos csontpajzsot alkotva a fej tetején, amelyet „főnöknek” neveznek. A szarvak felfelé és kifelé görbülnek, és egyes nagytestű állatoknál a szarvak végei közötti távolság akár egy métert is elérhet. Ezek a szarvak öt-hat éves korukban érik el teljes méretüket, de csak nyolc-kilenc éves korukig keményednek meg.

Afrikai bivaly élettartama

Az afrikai bivalyok akár 22 évig is élhetnek vadon, fogságban pedig 29 évig. A hímek nagyobb valószínűséggel rövidebb élettartamúak, mint a nőstények vagy a felnőttek, és zsákmányul ejtik őket nevezetességek magasabb átlagos arányban, mint a nőknél.

Afrikai bivaly diéta

Az afrikai bivalyok étrendjének nagy részét a fű teszi ki – és sokat esznek belőle. Cudot vagy bolust is esznek, hogy biztosítsák, hogy minden tápanyagot megkapjanak az ételükből. Ezek a bivalyok általában a magasabb levél-szár arányú füveket kedvelik.

Nyelvüket és széles metszőfogsorukat használják a fű gyorsabb elfogyasztására, mint a legtöbb afrikai növényevő. Miután kimerítettek egy füves területet, nem maradnak, és gyorsan továbbhaladnak.

Afrikai bivalyok viselkedése

Az afrikai bivaly társas állat, bár csordája nagyban változhat. Az állomány általában családtagokból áll, beleértve a rokon nőstényeket és utódaikat. Ezeket a csordákat alárendelt hímek, magas rangú hímek és nőstények, valamint idős vagy rokkant állatok veszik körül.

A hímek lineáris dominancia-hierarchiával rendelkeznek az életkor és a méret alapján. A fiatal hímek távolságot tartanak a domináns bikától, bár a domináns bikák elviselik az alárendelt bikákat ugyanabban az állományban. Ennek az az oka, hogy minél nagyobb az állomány, annál biztonságosabbak a bivalyok.

A hímek kiválnak az állományból, és a száraz évszakban legénycsoportokat alkotnak. A legényállománynak két típusa van: a négy-hét éves hímek, illetve a 12 éves vagy annál idősebb hímek. A nedves évszakban a fiatalabb bikák újra csatlakoznak egy csordához, hogy párosodjanak a nőstényekkel, majd a borjak védelme érdekében az egész szezonban velük maradnak.

Csorda Mozgalom

Amikor a csorda mozgásáról van szó, a nőstények egyfajta „szavazó magatartást” mutatnak, amikor abba az irányba ülnek, ahogyan azt gondolják, hogy mozogniuk kellene. Az afrikai bivalyok viselkedése bizonyos tényezőktől, például az évszaktól és a ragadozó fenyegetésektől függően változhat. Júliusban például átlagosan 1,5 órát szoktak táplálkozni, de áprilisban ez akár 4,5 órát is elérhet.

Az afrikai bivalyok megpróbálják megtalálni a potenciális veszélyt, általában vizuálisan, a környezetük alapos vizsgálatával. Ehhez mozdulatlan maradnak, és a lehetséges veszély távolságától és szögétől függően módosítják a fejük helyzetét. Amikor a csordákat a ragadozók üldözik, összetapadnak, és biztosítják, hogy a borjak a csoport közepén gyűljenek össze.

Ezek az állatok nagyon jó látásúak, és több mint 1 kilométeres távolságból is észreveszik a fenyegetéseket. A néma és vizuális jelzések mellett a bivalyok hangokat is használnak az egymással való kommunikációhoz. A hím bikák játékba, dominancia interakcióba vagy tényleges harcba keverednek, bár ezek ritkák.

Az afrikai bivaly nagyon veszélyes az emberre. Ők a legveszélyesebbek, és leginkább akkor támadnak, ha megsérülnek, ezért a vadászokat gyakran megtámadják és megölik ezek az állatok. Valójában a legveszélyesebb vadászható állatok ötösébe tartoznak. Mivel olyan erősek, nagy szarvakkal rendelkeznek és olyan gyorsak, nem sok szerencséje lesz, ha megpróbál sértetlenül megúszni egyet, ha az üldöz. A bivalyok évente 200 embert ölnek meg.

  egy afrikai bivaly

Afrikai bivaly szaporodása

A párzás egész évben zajlik, mivel a nőstény bivalyok poliösztruszok, ciklusuk 21-22 napig tart. A nedves évszak vége felé azonban van egy kiugrás a párzásban, amit ott a bivalyok párzási időszakának nevezhetünk.

A párzási időszak közeledtével a legénycsoportokból származó hímek újra csatlakoznak egy csordához, hogy párt találjanak. Ha talált egyet, addig követi a nőstényt, amíg az fogékony lesz a párzásra. Néha a nőstényt egy dominánsabb hím közelíti meg, ami azt eredményezi, hogy az eredeti hím visszatér a legeléshez. Ha a párzás megtörtént, más hímek is párosodhatnak ugyanazzal a nősténnyel. Ezek az állatok nem monogámok, és nem is kötődik közöttük.

Az afrikai bivalyok vemhességi ideje körülbelül 11,5 hónap. Az újszülöttek súlya általában 24-60 kg. A nőstények újszülötteikkel maradnak, miközben megerősödnek a születés után, míg a csorda többi része a takarmányozásra indul. A nőstények etetik, védik, irányítják, simogatják és játszanak borjaikkal, míg a hímeknek semmi közük a fiókák ízleléséhez. Esetenként az árva borjakat idősebb nőstények fogadják be, akik egyszerre több árva borjút is örökbe fogadhatnak.

A borjakat általában 9 vagy 10 hónapos korukra választják el, és a második hónapban kezdenek szilárd táplálékot enni. Egy-két éves koruk között válnak önállóvá. A nőstény afrikai bivalyok általában ötéves korukban hozzák világra első borjújukat. Általában 18-19 hónap után szaporodnak újra. A hímek 4-6 éves korukra ivaréretek.

Az afrikai bivalyok elhelyezkedése és élőhelye

Az afrikai bivalyok a szubszaharai Afrikában megtalálhatók. Pontos elhelyezkedésük alfajtól függ: a foki bivaly Dél- és Kelet-Afrikában, az erdei bivaly Közép- és Nyugat-Afrika erdőterületein, a szudáni bivaly Nyugat-Afrikában, a nílusi bivaly pedig Közép-Afrikában található. . E bivalyok némelyikének tartománya átfedi egymást, és ezért nem ritka, hogy két alfaj hibridjeit is látni.

Ezek az állatok sűrű síkvidéki erdőkben, síkvidéki esőerdőkben, hegyvidéki erdőkben és gyepekben, akácgyepekben, miombo erdőkben, tengerparti területeken élnek. szavanna s, síkság és félszáraz bozótos. Valójában bárhol tartózkodhatnak, ahol állandó víz és fű található.

Szívesen élnek kevesebb mint 1 km-re a vízforrástól, és 4000 m-t meghaladó magasságban is megtalálhatók. Gyakran a terület, ahol élnek, attól függ, hogy mennyi csapadék esik az adott területre. Előnyben részesítik a sűrű borítású élőhelyet is, például nádasokat és bozótosokat, de megtalálhatók nyílt erdőben is.

Az afrikai bivalyok természetvédelmi státusza

Az IUCN az afrikai bivalyok összes alfaját együtt tekinti, és a közel veszélyeztetett kategóriába sorolja őket. Az 1800-as években az afrikai bivalypopulációk ki voltak téve a marhavésznek, a házi szarvasmarhák betegségének, ami a faj jelentős csökkenését okozta. Szerencsére a faj azóta felépült, de más tényezők továbbra is veszélyeztetik őket. Az afrikai bivalyok jelenlegi populációja körülbelül 400 000 egyed.

Az afrikai bivalyok fő veszélye az élőhelyek elvesztése és az orvvadászat. Az öt nagy egyikeként ezeket az állatokat gyakran veszik célba az orvvadászok és a trófeavadászok. Egyes vadászok több mint 10 000 dollárt fizetnek azért, hogy lehessen vadászni. Az élőhelyek elvesztését az éghajlatváltozás okozza, amely később megváltoztathatja a térség ökoszisztémáját.

Afrikai bivalyragadozók

Az emberen kívül az afrikai bivalynak nagyon kevés természetes ragadozója van. Legnagyobb ragadozóik afrikai oroszlánok , bár meg tudják és meg is fogják védeni magukat az oroszlánoktól. Nagy mennyiségben is fogyaszthatják krokodilok .

Egynél több oroszlánra, sőt néha egy teljes büszkeségre is szükség lehet egy bivaly elpusztításához. Az afrikai bivalyok óránként körülbelül 10 km-rel előzhetik meg az oroszlánokat, így a sikerhez az oroszlánoknak közelről kell lesben találniuk őket.

Más állatok, mint pl gepárdok , leopárdok , a foltos hiénák pedig az oroszlánokkal és a krokodilokkal együtt veszélyt jelentenek az újszülött és fiatal bivalyokra. Az afrikai vadkutyák fenyegetést jelenthetnek a fiatal és esetenként a felnőtt tehenekre is.

Az afrikai bivalyok ökológiai jelentősége

Az afrikai bivalyok nagyrészt a legeltetési módjuk miatt fontosak ökoszisztémájuk számára. Ciklikus legeltetők, ami azt jelenti, hogy visszatérnek ugyanazokra a területekre, hogy újra legeljenek, ha a növényzet eléggé megnőtt. Ez azoknál az állatoknál fontos, amelyek akár a bivalycsordával együtt mozognak, akár a csordát követik, mint pl zebrák és gnú , mivel új növényzetfoltokat nyit meg számukra, hogy táplálkozhassanak.

Afrikai bivaly GYIK

Mi az afrikai bivaly tudományos neve?

Az afrikai bivaly tudományos neve Syncerus caffer .

Hol élnek az afrikai bivalyok?

Az afrikai bivalyok a Szaharától délre fekvő Afrikában őshonosak. Pontos elhelyezkedésük alfajtól függ.

Mit esznek az afrikai bivalyok?

Az afrikai bivalyok növényevők és főleg füvet eszik. Előnyben részesítik a magasabb levél-szár arányú növényeket. Ezek az állatok sok idejüket legeléssel töltötték, és gyorsan új területekre költöznek, miután kimerítették a területet.

Hány alfaja létezik az afrikai bivalynak?

Az afrikai bivalyoknak négy megerősített alfaja van – Cape Buffalo, Forest Buffalo, Sudan Buffalo és Nile Buffalo –, és egy, a hegyi bivaly, amelyet nem minden hatóság ismer el.

Milyen nagyok az afrikai bivalyok?

Az afrikai bivalyok nagyon nagyok. Alfajtól függően akár 870 kg-ot (1918 fontot) is nyomhatnak, vállmagasságuk pedig 1,7 m.

Az afrikai bivaly árthat az embernek?

Az afrikai bivalyok az egyik legveszélyesebb afrikai vadon élő állatok, és árthatnak az embereknek. A bivalytámadások gyakoriak a természetben, becslések szerint évente 200 ember hal meg az afrikai bivalyok támadása miatt.

Állítólag több nagyvadvadászt öltek meg, mint bármely más állat az afrikai vadon élő állatokban, és a legveszélyesebb vadászható állatok ötödik közé tartoznak. Ez azért van, mert a legagresszívebbek, ha megsebesülnek, vagy ha a falkából származó borjút ragadozók támadták meg.

Melyek a Big Five többi tagja?

Az afrikai bivalyok a nagy ötös tagjai, így a szafari turisták és a trófeavadászok által is kedvelt látványosság.

Milyen gyorsan futhat az afrikai bivaly?

Ezek az állatok nagyon gyorsak. Le tudnak futni egy oroszlánt, és köztudottan akár 56,3 km/h sebességgel is képesek menekülni a ragadozók elől.

Mi a különbség a Buffalo vs Bison között?

A bölények általában nagyobbak, mint a bivalyok , és hosszabb a hajuk.

Tudjon meg többet másokról állatok Afrikából