Zebrák

Képforrás

Zebrák lófélék – a lófélék (Equidae) családjába tartozó állatok és közepes méretű, páratlan ujjú patás állatok. A zebrák Afrika déli és középső részén honosak. Bár a zebrák nagyon alkalmazkodóképes állatok, ami az élőhelyüket illeti, a legtöbb zebra füves területeken és szavannákon él.

A Grevy zebra (Equus grevyi) előszeretettel él sivatag alatti és száraz füves területeken.

A zebrák voltak a második faj, amely körülbelül 4 millió évvel ezelőtt a szamarak után elvált a legkorábbi protolovaktól. Úgy gondolják, hogy a Grevy zebra volt az első zebrafaj, amely megjelent.



A zebra jellemzői

A zebrák általában 2,3 méter hosszúak, 1,25-1,5 méter (4-5 láb) a vállnál, súlyuk pedig körülbelül 300 kilogramm (660 font), bár némelyikük akár 410 kilogrammot (900 fontot) is megnőhet.

A zebrák kiváló hallással és látással rendelkeznek, és akár 40 mérföld/órás sebességgel is képesek futni. A zebrák teste jól alkalmazkodik a környezetéhez. A zebrák hosszú, vékony lábakkal rendelkeznek a könnyű mozgás és a ragadozók elől való gyors, hatékony menekülés érdekében.

A zebrák lószerű testűek, sörényük azonban rövid, felálló szőrből készült, farkuk csúcsán bojtos, kabátjuk csíkos.

A zebrák leginkább jellegzetes fehér és fekete csíkjaikról ismertek, amelyek minden egyedre egyedi mintázatúak. Csíkjaik az álcázás egy formája, amelyet „zavaró színezésnek” neveznek, és amely megtöri a test körvonalait, így nehéz kivenni őket, különösen hajnali fényben, amikor a ragadozók a legaktívabbak.

A zebráknak hozzáillő metszőfogaik vannak az erős, rostban gazdag fűfélék rágásához, amelyek könnyen emészthetők az egyetlen gyomruknak és a hátsó bélrendszernek köszönhetően.

Zebra viselkedés

A zebrák nagyon bátor állatok, és nem félnek szembeszállni a ragadozókkal. A zebráknak erős rúgása is van, ami súlyos sérülést okozhat egy ragadozónak, például oroszlánnak, hiénának vagy afrikai vadkutyának.

A zebrák csoportos állatok, amelyek akár 1000 egyedből álló csordákba tömörülnek. 5-20 egyedből álló családi csoportokban élnek, amelyek egy ménből, néhány kancából és fiókáiból állnak. Ezek az alapvető családi csoportok akkor is együtt maradnak, ha nagy csordákba tömörülnek. A zebrák évekig maradnak ezekben a családcsoportokban.

Ha a családi csoport valamelyik tagja eltéved és eltéved, a csoport többi tagja sok napot fog keresni. Ha a csoport valamelyik tagja megbetegszik vagy megsérül, a csoport többi tagja úgy állítja be a tempóját, hogy alkalmazkodjon hozzá. Amikor ezekben a nagy csordákban tartózkodik, a mén ideje nagy részét azzal tölti, hogy elüldözi a többi családból származó mént.

Minden zebracsoportnak megvan a saját otthoni tartománya. A felnőtt zebrák általában nem rokonok, mivel mind a nőstény, mind a hím zebrák elhagyják születési eredetüket. Minden családcsoporton belül a ménnek lesz párzási joga a kancáihoz. A családon belüli kancák egy életre társulnak. Amikor a kancák csikókat hoznak létre, további védelmet nyújtanak a mén ellen, aki mindig készen áll, hogy megvédje társait és utódait.

A családi csoportok más családcsoportokkal és legénycsordákkal gyűlnek össze, hogy nagyobb állományokat alkossanak, különösen a vándorlás során. Minden egyes családcsoporton belül női hierarchia van. Minél hosszabb ideig van a kanca a csoportban, annál nagyobb a dominanciája. Az alfa kanca az első, majd az utódai. Aztán jön a második leghosszabb tag, az utódaival és így tovább.

A migráció során a csoporthierarchia ebben a sorrendben marad, és egyetlen fájlban halad sok mérföldön keresztül. A mének vagy vezetnek, vagy követik az állomány hátulját. Így megvédhetik a kancákat és a csikókat a ragadozóktól.

A legtöbb zebrát nomádnak tekintik, meghatározott területek nélkül, kivéve a Grevy-zebrát, amely vizelettel és trágyával jelöli meg területét. A zebrák hangokkal és arckifejezésekkel kommunikálnak egymással. A zebrák hangos üvöltő vagy ugató hangokat adnak ki, valamint halk horkant vagy üvöltő hangokat.

A zebrák fülének helyzete és a szemük nyitottsága, valamint az, hogy nyitva van-e a szájuk vagy csupasz fogaik, mind jelent valamit. Például, ha a fülüket hátrafelé fektetik, az azt jelenti, hogy üzletet jelentenek, vagy a csoport többi tagjának – „jobb lesz, ha követi a parancsot”.

A szociális ápoltság kötődéseket is teremt a kancák között. A zebrák fogaikkal és ajkaikkal rágcsálják ápoló partnereik nyakát, vállát és hátát. A legtöbb ápolópartner barátságos kanca, kanca és csikó vagy testvér. Az ápolás segít az agresszió enyhítésében és a csoporton belüli társadalmi státusz megerősítésében.

A zebrák általában aktívabbak nappal. Az éjszakákat rövid legelőkön töltik, ahol viszonylag biztonságos a ragadozó lestől. Az éjszaka folyamán egy-egy órát legelnek, és nagyon keveset mozognak. Más zebrák mélyen alszanak, de mindig van egy éber és őrködően.

Meleg időben virradatkor a zebracsordák elkezdenek lehúzódni a hosszabb füves legelőkre, és sok mérföldet megtehetnek, mielőtt újabb éjszakát töltenének. A tömeges mozgások a legelők és az alvók között, illetve a déli órákban a víz felé, szintén a társadalmi aktivitás csúcsai.

A zebrák szeretnek más állatokkal, például páviánokkal társulni, zsiráfok , impala és kudu, azonban a leggyakoribb asszociáció a zebra és a gnú . Legközelebbi rokonaikkal, a lovakkal és a szamarakkal ellentétben a zebrákat nem igazán háziasították.

Zebra szaporodás

A zebracsikók 11-12 hónapos vemhesség után születnek. A fiatal zebra röviddel születése után fel tud állni, és a születést követő 15 percen belül képes járni, és már egy óra múlva futni tud.

Az újszülöttek hátul a farokig sörényük van, barna, fekete és fehér színűek. A zebracsikók 4 hónap után kezdenek kifejlett színre váltani. Bár a csikó a születést követő egy héten belül legelhet, 16 hónapig tovább szoptat. Az átlagos csecsemőhalandóság körülbelül 50%, főként az oroszlánok és a foltos hiénák ragadozása miatt.

Zebra fajok

A zebrának három élő faja van, több alfajával. A negyedik, a Quagga Zebra (Equus quagga quagga), kihalt. A Quagga Zebra újrahonosítását azonban a Reinhold Rau által Dél-Afrikában indított „Quagga Project” szelektív tenyésztéssel kísérelték meg. Közölték, hogy a projekt harmadik és negyedik generációja olyan állatokat hozott létre, amelyek nagyon hasonlítanak a Quagga ábrázolásaihoz és megőrzött példányaihoz.

A 3 fő zebrafaj közül ez a Grevy zebrája (Equus grevyi), amely a legnagyobb, és sokkal keskenyebb csíkokkal rendelkezik, mint a többi 2. A Grevy's Zebra hosszú, keskeny fejű, így meglehetősen öszvérszerűnek tűnik. Olvass tovább….

Az Síksági Zebra (Equus quagga, korábban Equus burchelli) a leggyakoribb zebra. A síksági zebrának körülbelül tizenkét alfaja van vagy volt Afrika déli és keleti részének nagy részén elterjedve. Olvass tovább….

Az Hegyi Zebra (Equus zebra) a legkisebb zebra. Ezt a zebrát meg lehet különböztetni a többitől a minta nélküli fehér hasáról és a felső torka harmatfüléről. A délnyugat-afrikai hegyi zebrának hajlamos a karcsú szőrzete és keskenyebb csíkjai, mint a síksági zebrának. Olvass tovább….

Zebra Predators

A zebrák fő ragadozói az oroszlánok és mások nagy macskák , hiénák, vadkutyák és az emberek, akik a bőrükért és a húsukért vadásznak rájuk.

Zebra tartomány térkép

Több Z betűvel kezdődő emlősök