A foltos hiéna

  Foltos hiéna

A foltos hiéna (tudományos neve: Crocuta crocuta), más néven nevető hiéna, a szubszaharai Afrikában őshonos hiénafaj. Ez a Crocuta nemzetség egyetlen fennmaradt tagja, és a Hyaenidae család legnagyobb ismert tagja, amely mindössze három másik fajt tartalmaz: a barna hiénát, a madárfarkast és a csíkos hiénát.

Kinézetében azonban eltér ezektől az állatoktól, homályosan medveszerű felépítésével, lekerekített füleivel, kevésbé kiemelkedő sörényével és foltos szőrével.

A foltos hiéna számos nyílt, száraz élőhelyen megtalálható, beleértve a félsivatagot, a szavannát, az akácbokrot és a hegyvidéki erdőket. Ez a leggyakoribb nagyragadozó Afrikában, köszönhetően kiváló alkalmazkodóképességének és opportunizmusának a vadászat és a takarmányozás terén. Ezenkívül nagyon gyors, és akár 60 km/h-s sebességre is képes.



Ezek az állatok a rendhez tartoznak Carnivora , amely szintén tartalmaz nevezetességek , tigrisek, gepárdok , jaguárok és leopárdok . Ebben a sorrendben a foltos hiéna a legszociálisabb, a legnagyobb csoportlétszámmal és a legösszetettebb szociális viselkedéssel. Matriarchálisak, a nőstények nagyobbak, mint a hímek, és uralják őket.

A foltos hiéna az IUCN Vörös Listáján a legkevésbé aggodalomra okot adó fajként szerepel, és elterjedtsége meglehetősen bőséges. Ezeknek az állatoknak a populációja 27 000 és 47 000 egyed közöttire tehető.

Ennek ellenére a foltos hiéna csökkenést tapasztal a védett területeken kívül az élőhelyek elvesztése és az orvvadászat miatt.

  Foltos hiénák

Foltos hiéna jellemzői

A foltos hiéna a Hyaenidae család legnagyobb tagja, a nőstények nagyobbak, mint a hímek. Ezeknek az állatoknak a testhossza 95-165,8 cm, vállmagasságuk 70-91,5 cm (28-36 hüvelyk). A hímek 40,5–67,6 kg (89 és 149 font), míg a nőstények 44,5–69,2 kg (98 és 153 font).

Ezek az állatok erős felépítésűek, nagy nyakkal és széles, lapos fejjel, lekerekített fülekkel, ami medveszerű megjelenést kölcsönöz nekik. Az elülső negyedük jórészt fejlettebb, mint a hátsó negyedük, és az elülső lábaik hosszabbak, mint a hátsó lábaik, így hátuk lejtős megjelenésű.

Ez azt jelenti, hogy faruk lekerekített, nem pedig szögletes, ami megakadályozza, hogy a hátulról érkező támadók határozottan megfogják.

Farkuk körülbelül 30-36 cm hosszú, és bozontos fekete hegyben végződik. Mindegyik lábujjakon négy számjegy található, rövid, nem visszahúzható karmokkal és széles lábujjpárnákkal.

A foltos hiéna szőrzete az életkor függvényében nagyon változó. Szőrzetük nagyon durva és gyapjas. Általában homokos, sárgás vagy szürke színű, fekete vagy sötétbarna foltokkal a háton és a hátsó negyeden.

A foltok mérete változó, de általában 20 mm (0,79 hüvelyk) átmérőjűek. A foltok a legsötétebbek a fiatalabb állatoknál, és szinte teljesen hiányozhatnak a nagyon idős állatoknál.

A foltos hiéna egyik legkülönlegesebb tulajdonsága, hogy a nőstényben egy pszeudo-pénisz található. Ez az egyetlen emlősfaj, amelynek nincs külső hüvelynyílása, helyette pszeudopénisz van.

A csikló megnagyobbodott, úgy néz ki, mint egy pénisz, és képes az erekcióra. A nőstényeknél is van pár zsák a nemi szervekben, amelyek rostos szövettel vannak tele. Ezek úgy néznek ki, mint a herezacskó, de több szőr borítja őket, mint a hím herezacskója.

Emiatt a hímek és a nőstények rendkívül hasonlónak tűnnek, és az egyetlen módja annak, hogy megkülönböztessük őket, az egyedek méretének vizsgálata.

Foltos hiéna élettartama

A foltos hiéna vadonban 25 évig, fogságban pedig 40 évig él.

Foltos hiéna diéta

A foltos hiéna a Hyaenidae legragadozóbb tagja, és a barna és csíkos hiénával ellentétben ragadozó, nem dögevő. Ezek az állatok leggyakrabban zsákmányul ejtik gnú , zebra , antilop , Thomson gazella ,

Grant gazella, nagyobb kudu, impala, zsiráf , bivalyfok, springbok, gemsbok , bushbuck, suni, gerenuk , varacskos disznó , nyúl, nyúl, strucctojás, denevérfülű róka, aranysakál, tarajos sül és puffadozó. Sokkal nagyobb állatok tetemeivel is táplálkoznak majd, mint pl afrikai elefántok és oroszlánok.

A foltos hiénák Afrika egyik legnagyobb ragadozója. Általában 2-5 egyedből álló csoportokban vadásznak, bár a zebrára nagyobb csoportokban vadásznak. Éles látásuk, hallásuk és szaglásuk segítségével vadásznak élő zsákmányra, és távolról észlelik a dögöt.

A vadászat során a foltos hiénák gyakran patás csordákon futnak át, hogy kiválaszthassanak egy egyedet a támadáshoz. Gyakran 60 km/órás sebességgel is nagy távolságokat üldözik zsákmányukat.

Foltos hiéna viselkedés

A foltos hiénák nappal és éjszaka is aktívak lehetnek, szükségleteiktől és attól függően, hogy vannak-e emberek a környéken, de általában éjszakaiak. Jó látásuknak és éles hallásuknak köszönhetően sötétben is tudnak táplálékra vadászni. Ez is segít hűvösen tartani őket.

klánok

A foltos hiénák a ragadozók rendjének legszociálisabb csoportjai, és klánoknak nevezett társadalmi csoportokban élnek, amelyek 3 és 80 tag közöttiek lehetnek. A nagyobb foltos hiéna klánok általában a kiemelkedő területeken fordulnak elő, ahol nagy a zsákmánykoncentráció.

A foltos hiénák matriarchálisak, a nőstények minden hímnél dominálnak, és a nőstények egész életükben a születési klánjukban maradnak, míg a hímek az ivarérettség elérésekor szétszóródnak. A kölykök születésükkor közvetlenül az anyjuk alatt állnak. Így amikor a matriarcha elhunyt, a legfiatalabb nőstény kölykük veszi át a matriarcha tisztét.

Amint egy hím csatlakozik egy másik klánhoz, beáll egy domináns sorba, amelyet a többi hím tisztel. Ahogy egyre több hím lép be a sorba, és az idősebb hímek meghalnak, a hímek feljebb lépnek a társadalmi rangban. Az alacsonyabb rangú hímek hosszú időt töltenek a klán nőstényeivel való kapcsolat kialakításával, napokon vagy heteken át követik a nőstényeket, és végül elnyerik a nőstények tetszését.

Annak ellenére, hogy a foltos hiénák nagy csoportok tagjai, ezekben a klánokban csak öléskor, területvédelemkor vagy közösségi barlangban láthatók. Minden máskor kis csoportokban gyűlnek össze, vagy egyedül látják őket.

Terület

A foltos hiéna területe kevesebb, mint 40 km2-től több mint 1000 km2-ig terjedhet. Ezeket a területeket vokális kijelzők és illatjelölések segítségével jelölik meg. Az illatnyomok az anális mirigy váladékából és a lábakon lévő mirigyek váladékából rakódnak le. Ezek az állatok közösségi latrinákat is használnak a területhatárok kijelölésére.

A területeket általában tiszteletben tartják, a klánok tagjai feladják a zsákmány üldözését, amikor a zsákmány átlép egy másik klán tartományába. Ennek ellenére élelmiszerhiány idején a területi határokat figyelmen kívül hagyják.

A hímek nagyobb valószínűséggel lépnek be egy másik klán területére, mint a nőstények, mivel kevésbé kötődnek születési csoportjukhoz, és elhagyják azt, ha párt keresnek. A hiénákat be lehet fogadni más klánokba, ha kitartóan vándorolnak egy területre.

Kommunikáció

Ezek az állatok hangokat és testbeszédet egyaránt használnak az egymással való kommunikációhoz. Kiterjedt hangterjedelmük van, és a foltos hiénát gyakran nevezik nevető hiénának a „kuncogásuknak” köszönhetően.

Más hangok a hopp, gyors üvöltés, morgások, nyögések, mély hangok, üvöltések, morgások, halk hörgés-nevetés, hangos hörgés-nevetés, nyöszörgés és halk sikoly között mozognak. Ezek a hangok használhatók üdvözlésre, izgalomra, türelmetlenségre, félelemre és agresszióra.

A testbeszéd magában foglalja a klántagok közötti üdvözlő szertartásokat, amelyek során két egyén egymással párhuzamosan áll, és ellentétes irányba néz. Mindkét egyed felemeli a hátsó lábát, és megnyalja egymás anogenitális területét.

A foltos hiénák szintén leengedhetik a hátsó negyedüket, amikor megtámadják őket, behajthatják a fülüket és felfedhetik a fogaikat, ha félnek, és farkukat előrehordhatják a hátukon, ha izgatottak. A kémiai kommunikációt illatjelölés formájában is alkalmazzák.

Intelligencia

A foltos hiénákat nagyon intelligens állatoknak tartják. Például úgy tűnik, előre megtervezik bizonyos fajok vadászatát, és illatjelölést használnak, mielőtt zebravadászatra indulnának.

Megtévesztő viselkedést is alkalmaztak róluk, beleértve azt is, hogy etetés közben riasztást adtak, amikor nincsenek jelen ellenségei, így elriasztják a többi hiénát, és átmenetileg nyugodtan étkezhetnek.

Hasonlóképpen, az anyák riasztást adnak ki, amikor megpróbálják megszakítani más hiénák kölykeik elleni támadásait.

Foltos hiéna szaporodás

A foltos hiénák poliginák. Mindkét nem tagjai több éven keresztül párosodhatnak több társával. A nőstények általában a fiatalabb hímeket részesítik előnyben, akik születésük után születtek vagy csatlakoztak a klánhoz.

A hímek párzás előtt meghajolnak a nőstényekkel. A hím leereszti a pofáját a földre, gyorsan a nőstény felé halad, ismét meghajol, majd szorosan a nőstény mögé mancsolja a talajt. A nőstények dominanciája miatt a hímek félénkek, és azonnal visszavonulnak, ha az alfa nőstény bármilyen agressziót mutat.

A foltos hiénák nem szezonálisan szaporodnak, bár a születési csúcs a nedves évszakban fordul elő. A nőstény hiénák poliösztrusosak, ivarzási periódusuk két hétig tart. A nőstény pszeudo-pénisz miatt nehéz a párzás, de viszonylag rövid ideig tart - 4 és 12 perc között.

A foltos hiénák odúkban szülnek, amelyek egy klán fókuszpontja. Az odúkat több nőstény használja egyszerre, és nem ritka, hogy akár 20 kölyköt is látnak egy helyen. Ezeket az odúhelyeket évekig használhatják, míg egyes klánok szívesebben használnak több különböző barlangot egy éven belül.

Az odúkat általában nem maguk a foltos hiénák ásják, hanem varacskos disznók, tavaszi nyúl és sakálok elhagyott odúi. Általában több mint egy tucat bejárattal rendelkeznek, és többnyire sík terepen helyezkednek el. Az alagutak ovális keresztmetszetűek, és szélesebbek, mint a magasak.

A foltos hiénák vemhességi ideje körülbelül 110 nap, és az alom átlagosan két kölyökből áll. A párosítás után a hímek nem vesznek részt a fiatalok nevelésében. A kölykök puha, barnásfekete szőrrel születnek, átlagosan 1,5 kg súlyúak. Nyitott szemmel és 6-7 mm hosszú szemfogakkal és 4 mm hosszú metszőfogakkal születnek.

A kölykök gyakran megtámadják egymást röviddel a születés után. Ez különösen szembetűnő az azonos nemű almokban, és a gyengébb kölyök halálához vezethet. Az anyák nagyon védik kölykeiket, és nem engedik, hogy más felnőttek, különösen a hímek közeledjenek hozzájuk.

A kölykök 12-16 hónapig szoptatják anyjukat, bár a szilárd táplálékot már három hónap alatt is képesek feldolgozni. Szintén körülbelül három hónapos korukban a kölykök kezdik elveszíteni a fekete szőrzetet, és foltos, világosabb színű szőrzet alakul ki.

A foltos hiénák három éves korukban érnek ivaréretté, a nőstények pedig 11-21 havonta képesek almot hozni.

Bár az egyes foltos hiénák csak a saját fiókáiról gondoskodnak, és a hímek nem vesznek részt fiókáik nevelésében, a kölykök életük során képesek azonosítani a rokonokat olyan távoli rokonságban, mint a dédnénik.

A foltos hiéna helye és élőhelye

A foltos hiéna elterjedési területe egykor szinte az egészet felölelte Afrika és Eurázsia. A faj eurázsiai kihalásának okai még mindig nagyrészt ismeretlenek. Feltételezik, hogy az állatok által kedvelt alföldi élőhelyek elvesztése miatt Nyugat-Európában 12 500 évvel ezelőtt pusztultak ki.

Napjainkban a foltos hiéna meglehetősen elterjedt a szubszaharai Afrikában, bár elterjedése egyes helyeken, különösen Nyugat-Afrikában, foltos. Leginkább ezek az állatok találhatók meg Tanzánia , Etiópia , Kenya , Zambia , Zimbabwe , Mozambik , Dél-Afrika , Botswana , Namíbia , Kongó , Szudán , Közép-Afrikai Köztársaság , Kamerun , Nigéria , Burkina Faso , Elefántcsontpart , Volt nekik , Szenegál , és Sierra Leone .

A foltos hiéna sokféle nyílt, száraz élőhelyen él, beleértve a félsivatagot is, szavanna , akácbokor és hegyvidéki erdő. Nincs jelen a legszélsőségesebb sivatagi körülmények között, trópusi esőerdőkben és az alpesi hegyek tetején.

A barna és csíkos hiéna A fajok gyakrabban fordulnak elő sivatagi élőhelyeken, mint a foltos fajok, de nagyobb számban találhatók meg, mint a többi hiénafaj a sűrű erdős élőhelyeken. Kelet-Afrikában és Etiópiában is 4000 méteres magasságot regisztráltak.

Foltos hiéna védettségi állapota

A foltos hiénák széles körben elterjedtek elterjedési területükön, és a becslések szerint globális populációjuk 27 000 és 47 000 között van. Emiatt az IUCN Vörös Listáján a Least Concern kategóriában szerepelnek.

Ennek ellenére aggodalomra ad okot a foltos hiénapopuláció, különösen a vadászat és az éghajlatváltozás kapcsán. A környezetükre gyakorolt ​​hatások, mint például az aszály, az elsivatagosodás, a felszámolás, e faj hanyatlását okozhatják, és a kereskedelmi és trófeavadászat is nagy veszélyt jelent.

Valójában egyes területeken, ahol ez nem jelent jogi védelmet a nemzeti parkokon és rezervátumokon kívül, például Nigériában, Kenyában és Zimbabwéban, a foltos hiénák súlyosan fenyegetik.

Foltos hiéna ragadozók és versenyzők

A foltos hiénák nagyon ügyes ragadozók, ezért nincs sok saját ragadozójuk. A hiénák leggyakoribb ragadozói az oroszlánok, de ennek az az oka, hogy a hiénák és az oroszlánok közvetlenül versengenek az élelemért, és gyakran kikapják egymás ölését. Ez a verseny néha viszályokhoz vezethet, amelyek halálhoz vezethetnek. Ennek ellenére az oroszlánok általában figyelmen kívül hagyják a foltos hiénákat, hacsak nem ölnek meg, vagy nem zaklatják őket. A foltos hiéna is elkerüli krokodil -fertőzött vizekre, mivel lehetőség szerint a hiénát zsákmányolják.

A foltos hiénáknak a vadonban is vannak versenytársai. Míg a gepárdok és leopárdok általában kisebb állatokat zsákmányolnak, mint amelyeket a foltos hiénák vadásznak, a hiénák ellopják ölésüket, amikor lehetőség nyílik rá. A gepárdokat könnyen megfélemlítik a hiénák, és keveset harcolnak, míg a hím leopárdok szembeszállnak a hiénákkal.

A foltos hiénák afrikai vadkutyák falkáját is követik, hogy ellopják ölésüket. Fekete hátú és oldalsávos sakálok , és afrikai arany farkasok hiénákkal együtt táplálkoznak, bár üldözni fogják őket, ha túl közel közelednek.

Ahol elterjedési területeik átfedik egymást, ott a foltos hiénák uralják a többi hiénafajt. Gyakran más hiénagyilkosságokat is ellopnak, sőt más fajokat is megtámadhatnak és megölhetnek.

Foltos hiéna fontossága

A foltos hiénák a leggyakoribb nagyragadozók Afrikában, ezért nagyon fontosak ökoszisztémájukban. Segítenek más fajok populációjának kordában tartásában. Az afrikai turisztikai ágazat számára is fontosak, sok ember utazik, hogy megnézze ezeket az állatokat szafarikon.

Míg a foltos hiénák nem keresettek a trófeavadászok körében, mert nem tartják őket vonzónak, a vadászok időnként elcsendesítik őket, és korábban élelmiszerként és gyógyszerként használták őket.

Foltos hiéna GYIK

Hol élnek a foltos hiénák?

A foltos hiénák a Szaharától délre fekvő Afrikában élnek. Leginkább szavannákban, füves területeken, erdőkben, erdőszéleken, szubsivatagokban, sőt hegyekben élnek. Nem élnek szélsőséges éghajlaton, például sivatagokban vagy trópusi esőerdőkben.

Milyen gyorsan futhatnak a foltos hiénák?

A foltos hiénák meglehetősen gyorsan tudnak futni – akár 60 km/órás sebességgel hosszú távon, amikor üldözik zsákmányukat. Ez azonban nem olyan gyors, mint az oroszlánok, gepárdok vagy gazellák.

Milyen nagyok a foltos hiénák?

A foltos hiénák a Hyaenidae család legnagyobb tagja. Súlyuk akár 69,2 kg (153 font) is lehet, és 165,8 cm hosszúak. A nőstények nagyobbak és nehezebbek, mint a hímek.

Veszélyesek a foltos hiénák az emberre?

Igen! Ezek az állatok megcélozhatják az embert, és számos feljegyzés számolt be arról, hogy hiénák tették ezt. Különösen veszélyesek fiókáik és területük védelmében. A foltos hiénák harapási ereje 1100 PSI, ami elég erős ahhoz, hogy összetörje a csontokat. Még azt is ismerték, hogy embert fogyasztanak, miután megölték őket.

A foltos hiénákat említő cikkek