Sörényes Farkas

 sörényes farkas Képforrás

Az Sörényes Farkas (Chrysocyon brachyurus) Dél-Amerika legnagyobb kutyaféle.

A sörényes farkas egy nagy, vöröses szőrű kutyára hasonlít.

A sörényes farkasok elterjedése magában foglalja Brazília déli részét, Paraguayt, Perut és Bolíviát az Andoktól keletre.



A sörényes farkas veszélyeztetett faj, és elterjedési területe egykor Uruguayt és Észak-Argentínát is magában foglalta, bár az IUCN „alacsonyabb kockázatú” kategóriába sorolja. A sörényes farkas a Chrysocyon nemzetség egyetlen faja.

Sörényes farkas jellemzői

A sörényes farkas különböző fajok keresztezéseként jelenik meg: a farkas feje és színe, egy afrikai vadászkutya nagy füle és egy hiéna teste. Egyesek szerint a farkas úgy néz ki, mint egy farkas és egy róka keveréke. A sörényes farkast gyakran „cölöpökön álló vörös rókaként” írták le.

 a-sörényes-farkas

A kifejlett sörényes farkas vállánál közel 1 méter magas és 20-25 kilogrammot nyom. (50-55 font).

A Maned Wolfs szőrme oldalt vörösesbarna, hosszú fekete lábakkal és jellegzetes fekete sörénnyel. A szőrzetet a farok hegyén fehéres tincsek, a torok alatt pedig fehér színű előke jelzi. A sörényük képes egyenesen állni, és jellemzően a farkas profiljának növelésére használják, ha fenyegetik, vagy ha agressziót mutatnak.

Sörényes farkas szaporodás

A sörényes farkasok nem alkotnak falkákat, mint a többi farkas. A sörényes farkasok monogám párokban élnek (egy partnerük van egy életen át), és csak a költési időszakban lépnek kapcsolatba egymással. Áprilisban kezdődik a költési időszak. Augusztusban és szeptember elején az anyák 2-5 sörényes farkaskölyköt hoznak világra. Fogságban a hímek a táplálék visszafolyásával segítenek a kölykök felnevelésében. A fogságban tartott sörényes farkasok 12-15 évig élnek. Kevés információ ismert a vadon élő sörényes farkasok családi szokásairól.

 a-sörényes-farkas

Sörényes farkas diéta

Míg más nagytestű kutyafajták együttműködve vadásznak a patás zsákmány befogására, a sörényes farkasok a kis zsákmányra specializálódtak. Éjszaka a sörényes farkasok rágcsálókat, nyulakat és madarakat keresnek. A gyümölcsök az étrendjük nagy részét teszik ki. A legérdekesebb az egészben, hogy az étrend nagy része, egyes tanulmányok szerint több mint 50%-a gyümölcsökből és növényi anyagokból áll, különösen a Wolf Applesből, a Solanum lycocarpum paradicsomszerű terméséből. A fogságban tartott sörényes farkasokat hagyományosan nagy hústartalmú táplálékkal etették, és vesekő alakult ki. Az állatkerti étrendek ma már gyümölcsöket és zöldségeket, valamint húst és kutyaeledelt tartalmaznak.

Sörényes farkas viselkedése

A sörényes farkasok éjszakai életűek (a legaktívabbak éjszaka), napközben inkább az erdőtakaró alatt pihennek, és napkeltéig vadásznak. A közvélekedéssel ellentétben a sörényes farkasok nagyon félénkek, és csak akkor támadják meg az embert, ha fenyegetve érzik magukat vagy félnek. (További információért lásd Farkas Viselkedés ).

Sörényes farkas élőhely

A sörényes farkasok Brazília, Észak-Argentína, Paraguay, Kelet-Bolívia és Peru délkeleti részén élnek dél-amerikai gyepekben és bozótos erdőkben.

Sörényes farkas védettségi állapota

A mezőgazdasági fejlesztések által az élőhelyek megsemmisítése fenyegeti a sörényes farkasokat. A mezőgazdaság, a szarvasmarhák túllegeltetése, a legelők éves felgyújtása és a talajerózió hatásai kevesebb élelmet és területet hagynak a sörényes farkasok számára. A sörényes farkasok nem találkozhatnak és nem párosodhatnak más sörényes farkasokkal, ha el vannak különítve egymástól. Időnként a sörényes farkasokat megölik a tanyások, amikor háziasszonyt próbálnak enni csirkék , kényelmes étel. Becslések szerint 4500-2200 sörényes farkas él. A sörényes farkas egyike azon számos fajnak, amelyet a Nemzeti Állatkertek Természetvédelmi és Kutatóközpontjában tartanak fenn, és amelyek részt vesznek az Amerikai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (AZA) égisze alatt működő kooperatív tenyésztési programokban.