Pulykakeselyű

A pulykakeselyű (Cathartes aura) toll nélküli vörös fejű, a repülési tollak pedig ezüstszürke színűek.

A pulykakeselyűknek meztelen fejük van. Ez megakadályozza, hogy a fejen lévő tollak elszennyeződjenek az elfogyasztott dögtől. A fejtollakat nagyon nehéz megtisztítani. Kora reggel láthatók, amint kifeszítik szárnyaikat, összeszedik a reggeli napot.

A pulykakeselyűk nem fészket építenek, hanem a földre vagy egy üreges csonkba rakják le tojásaikat.



A pulykakeselyűk dögevők. A pulykakeselyűknek a legtöbb más madárral ellentétben nagyon fejlett szaglásuk van. Ételüket éles szaglással találják meg. A pulykakeselyű orrlyuka ovális. Ha megfelelő a fény és a beállítás, akkor az orrlyukon át lehet látni. Gyanítom, hogy ez segíti a szaglásukat.

A Cathartes aura latin neve „arany tisztítót” jelent. A pulykakeselyűk immunisak a botulizmussal és más dögben élő organizmusokkal szemben, amelyek másokat is megölnének állatokat. A pulykakeselyűk a lépfene baktériumokat vagy a sertés kolera vírust is elpusztítják, amikor áthaladnak az emésztőrendszerükön, így segítve megfékezni ezeket a betegségeket.

Mivel dögöt esznek, a fejükön nincs toll, ami beszennyeződhetne az étkezéstől.

A pulykakeselyűk különböznek a többi ragadozótól. Ma úgy gondolják, hogy a pulykakeselyűk közelebb állnak a gólyához, mint a többi ragadozóhoz.

A pulykakeselyűk nagy feketésbarna madarak. A repülőtollak ezüstös szürkék. A pulykakeselyűknek szinte toll nélküli fejük van. A kifejlett pulykakeselyű feje vörös, míg a fiatal egyének fekete.

A pulykakeselyűk repülés közben ringatóznak.

A pulykakeselyű a legtöbb helyen megtalálható Egyesült Államok és Mexikó a nyáron.

  • Hossza: 26 hüvelyk
  • Szárnyfesztávolság: 67 hüvelyk
  • Súly: 4 lb
  • Fészek: Csonk, szikla vagy sekély barlang
  • Általában 2 tojást tojhat (lehet 1-3)
  • Kotlás: Mindkét szülő kotolja a tojásokat. Az inkubáció 38-41 napig tart
  • Futás: 66-88 nap

Olvassa el még: V betűvel kezdődő madarak