Pók majom

Képforrás

Pókmajmok Az „Atelidae” családba tartozó primitív újvilági majmok a trópusi síkvidéki esőerdőkben Mexikótól Dél-Amerikáig, az Amazonas partjai és partjai mentén, délre Bolíviáig és a Matto Grossóig Brazíliában, valamint az Andok hegyvidéki erdei lejtőin. A pókmajmok fás élőhelyekre korlátozódnak, főleg a fák lombkorona tetején. A tengerszinttől a magasabb talajig terjednek.

Egy közelmúltbeli intelligencia-összehasonlítás szerint a pókmajmok értéke valamivel meghaladja a gorillák intelligenciáját, így joggal feltételezhető, hogy a pókmajmok a legintelligensebb újvilági majmok közé tartoznak.

Pókmajmoknak hívják őket, mert a farkuknál fogva úgy néznek ki, mint a pók.



Pókmajom jellemzői

A hím pókmajom testhossza 38-48 centiméter, farka 63-82 centiméter, súlya pedig 9-10 kilogramm. A nőstény pókmajom testhossza 42-57 centiméter, farka 75-92 centiméter, súlya 6-8 kilogramm. A hímek és a nőstények nagyon hasonlóak. A pókmajmok általában teljesen feketék, de néhányuknak hússzínű gyűrűk vannak a szeme körül, és fehér az álla.

Szőrük általában durva és szálkás, és nincs bennük a szőrzet. A Spider Monkey színei lehetnek arany, piros, szőke, barna vagy fekete, a kezek és lábak általában feketeek. Ezek a majmok nagymértékben függenek éles binokuláris látásuktól. Karcsú testük van, végtagjaik hosszú, keskeny kezekkel.

A Pókmajomnak van egy szorító farka, amely izmos és tapintható, és extra kézként használható. A farok néha hosszabb, mint a test. A farok alja és hegye egyaránt mászásra és megfogásra szolgál, így a pókmajom ötödik kézként használja. Amikor a farkánál lenget, a kezek szabadon gyűjthetik az élelmet.

A Pókmajomnak kampós alakú kezei vannak, mert a hüvelykujjai vagy hiányoznak, vagy csonkká csökkentek. A kezek olyanok, mint a kampók hosszú, keskeny tenyerükkel, hosszú, ívelt ujjakkal, hüvelykujj nélkül. A fej kicsi, a pofájuk kiemelkedő. Csak hüvelykujjuk van a lábukon.

A pókmajom farka és rugalmas vállízületei lehetővé teszik, hogy gyorsan lendüljön az ágak alatt (lehajoljon) anélkül, hogy félne a hüvelykujj beakadásától. Lábai nagymértékben megnyúltak, a nagyujjak pedig tapadósak, mint a kéz, hogy megragadják a vékonyabb ágakat, valamint jobb fogást biztosítanak, miközben két lábon, széles ágakon jár.

Akár függőlegesen is felállhat egy ágra, a farkát harmadik végtagként használva, két lábával háromlábú elrendezésben. Amikor a majom résen van, két lábon áll vagy sétál, és a farkát használja, hogy egy támaszba kapaszkodjon.

Pókmajom diéta

A pókmajmok gyümölcsevők, 90%-ban gyümölcsből és magvakból álló étrendet részesítenek előnyben, és sokféle gyümölcs érett lágy részeivel táplálkoznak, amelyekben a magokat a gyümölccsel együtt lenyelik. A pókmajmok fiatal leveleket, virágokat, léggyökereket, néha kérget és korhadó fát, valamint mézet is esznek.

Az étrend nagyon kis része rovarokból, rovarlárvákból és madártojásokból áll. Etetéskor előfordulhat, hogy a farkuknál fogva lógnak, és a kezükkel nyúlhatnak táplálékért.

A pókmajmok a farkukkal is fel tudnak venni dolgokat. Viszonylag rövid idő alatt nagy mennyiségű táplálékot esznek meg, és hajlamosak felfüggesztéssel táplálkozni lógás, mászás vagy mozgás közben. Nem szednek gyümölcsöt, és más helyre viszik elfogyasztani.

A vezető nőstény pókmajmot gyakran megfigyelik a csoport takarmányozási útvonalának meghatározásában. Ha azonban kevés az élelem, hajlamosak kisebb csoportokra oszlani. A legnagyobb majomcsoportok, néha akár 100 majom is, egy gyümölcsökkel megrakott nagy fán találhatók.

Amikor egy nagy fában táplálkoznak, a pókmajmok folyamatosan módosítják a helyzetüket, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz.

A későn érkezők megvárják a korábban érkezők távozását, mielőtt belépnének a fára. Úgy tűnik, hogy a pókmajmok veszekedő etetők lehetnek, ha túl közel vannak egymáshoz, és ez a távolság csökkenti a konfliktusokat.

Az év azon hónapjaiban, amikor apró, szétszórt gyümölcsforrásoktól, például pálmafáktól kell függniük, magányos egyedek és kisebb halmazok mozognak az erdőben. Kerülik a veszekedést olyan táplálékforrásokon, amelyeknél egyszerre csak annyi érett gyümölcs van, hogy néhány majmot etethessenek.

Fogságban a pókmajmokat zellerrel, banánnal, mazsolával, almával, naranccsal, sárgarépával, majométellel, kutyaeledellel, salátával és búzakenyérrel etetik.

Pókmajom élőhely

A pókmajmok magasan élnek az esőerdő lombkoronájában, és ritkán merészkednek az esőerdő talajára. A pókmajmok örökzöld esőerdőkben, félig lombhullató és mangrove erdőkben, a síkvidéki esőerdőktől a hegyi erdőkig élnek. Ezekben az erdőkben többnyire a felső lombkoronában élnek, a háborítatlan magas erdőt részesítik előnyben, szinte soha nem érnek a talajba. A pókmajmok inkább a nedves erdőket részesítik előnyben, mint a száraz erdőket.

Pókmajom viselkedése

A pókmajmokat „az erdő legfelsőbb akrobatájának” nevezték. A vadonban a pókmajom ritkán jön le az esőerdő talajára. Akrobatikus és gyors, pókmajmok mozognak a fákon, egyik karjával akár 40 métert is megtesznek.

A pókmajmokat hosszú, karcsú végtagok és nagy mozgékonyság jellemzi. Kis csoportokban utaznak az erdei fákon, gyorsan mozognak, hatalmas ugrásokat hajtanak végre, pókok módjára terpeszkednek, és megragadják a fák végtagjait szorító farkukkal.

A pókmajmok közepes méretű, lazán kapcsolódó, körülbelül 30 egyedből álló csoportokban élnek. A nőstények aktívabb vezető szerepet töltenek be, mint a férfiak, ezért társadalmi rendszerüket matriarchálisnak tartják. A csoporton belül a felnőtt hímek békésen egymás mellett élhetnek, bár van egy egyértelmű életkor által meghatározott hierarchia.

A csoport középpontjában a nőstények és fiókáik állnak. A hímek dominálnak a nőstényekkel szemben, de a nőstények hozzák meg a fő döntéseket a csoportban. A hímek kis csoportokban táplálkozhatnak. A nőstények és az utódok gyakran egyedül táplálkoznak.

Éjszaka a pókmajmok alvó fákat használnak, amelyek általában elég magasak ahhoz, hogy a korona mentes legyen az alatta lévő lombkoronától, széles nyitott koronával, amely vízszintesen villás ágakkal rendelkezik a hosszan tartó pihenés érdekében. Az alvó fákat gyakran azért választják ki, mert képesek kész táplálékforrást biztosítani. A lombkorona feletti fán való alvás is biztonságot nyújt a ragadozók ellen.

Mivel a hüvelykujj hiányzik, a pókmajmok ápolása nem olyan fejlett, mint más főemlősöknél. Kézzel-lábbal vakarják magukat, de a társasági ápolásuk nagy része az anyák ápolja a kicsiket.

A csoportok megvédik a tartományukat. A hím pókmajmok mellkasi mirigyekből származó váladékkal jelölik meg területüket. Bárki, aki belebotlik a pókmajom területére, kellemetlen „üdvözölést” kap: sikolyok, ugatások, ágak csörgése és kidobott ágak vagy ürülék.

Az interakciók gyakran hímekkel kezdődnek, gyakran egy vagy két nősténnyel együtt, ami a csoport többi tagját is behozza a területre.

Ha a hímek 100 méteren belül vannak egymástól, akkor kölcsönösen nagy durranással fenyegetik egymást. A fákon kergetőznek, ágakat ráznak, üvöltenek és morognak egymásra. Ezek a zajos ülések könnyen eltarthatnak egy óráig vagy tovább, de úgy tűnik, hogy szigorúan férfiügyek. A nőstények csendben a háttérben maradnak. De a csapatok ritkán érnek csapást.

Néha a hím időnként megszagolja az ágakat úgy, hogy nyálat és a mellkasán lévő mirigyből származó váladékot az ágakra keni, feltehetően azért, hogy az illatát a területen lerakja.

Pókmajom reprodukciója

A pókmajom vemhességi ideje körülbelül 7-8 hónap. 2-3 évente egy nőstény pókmajom egy csecsemőt hoz világra. Az anyán kívül senki más nem vigyáz a babára.

A pókmajom babát az anya folyamatosan hordja, ragaszkodik hozzá, és körülbelül 5 hónapos korában a hátán kezd lovagolni, és a nagyobb biztonság érdekében farkát az anya farka köré csavarja. 2 évig az anyatejétől függ.

A csecsemő pókmajmok 24-50 hónapos korukban soha nem lovagolnak az anyjukon, de továbbra is a közelében maradnak. Idejüket felfedezéssel töltik, vagy üldöznek, küzdenek és ráugrálnak másokra. Játszanak majd másokkal, akik egykorúak, vagy felnőttekkel. A pókmajom élettartama a vadonban körülbelül 27 év, fogságban pedig 33 év.

Pókmajom védelmi állapota

A pókmajom kritikusan veszélyeztetett, ami azt jelenti, hogy rendkívül nagy a veszélye annak, hogy a közeljövőben kihal.

Elegendőnek tartották, és nagy testméretük miatt a pókmajmokat az egész elterjedési területükön súlyosan vadászták. Könnyű megtalálni őket, mert zajosak és nagy csoportokban utaznak.

Tehát a pókmajmok gyakran kihaltak az emberek számára könnyen megközelíthető területeken. Jövedelmező állatkereskedés is folyik. Az élőhelyek pusztulása is érinti őket, különösen a fakitermelés, amely eltávolítja a magas fákat, amelyektől függenek. Sebezhetőek azért is, mert alacsony az érési és szaporodási arányuk.

A pókmajomfajok közül három, a fehérhasú pókmajom, a barnafejű pókmajom és a fehér bajuszú pókmajom szerepel a USESA vagy az IUCN által veszélyeztetett kategóriában. Ez azt jelenti, hogy ezeknek a fajoknak legalább 20% az esélye, hogy 20 éven belül vagy 5 generáción belül kihalnak a vadonból.

A feketekezű és fekete pókmajmokat az IUCN sebezhető kategóriába sorolja – legalább 10%-os a valószínűsége, hogy 100 éven belül kihalnak. Csak a fekete arcú fekete pókmajmot tekintik alacsonyabb kockázatúnak (CITES II.). A populációt 2000-re becsülik elszigetelt zsebekben.

Pókmajom faj

Osztályozás:

Atelidae család
Alouattinae alcsalád
Atelinae alcsalád
Ateles nemzetség

Vörös arcú pókmajom (Ateles paniscus)
Fehérhomlokú pókmajom (Ateles belzebuth)
Perui pókmajom (Ateles chamek)
Barna pókmajom (Ateles hybridus)
Fehérarcú pókmajom (Ateles marginatus)
Feketefejű pókmajom (Ateles fusciceps)
Barnafejű pókmajom (Ateles fusciceps fusciceps)
kolumbiai pókmajom (Ateles fusciceps rufiventris)
Geoffroy pókmajom (Ateles geoffroyi)
Yucatan Spider Monkey (Ateles geoffroyi yucatanensis)
Mexikói pókmajom (Ateles geoffroyi vellerosus)
Ateles geoffroyi geoffroyi
Díszes pókmajom (Ateles geoffroyi ornatus)
Csuklyás pókmajom (Ateles geoffroyi grisescens)

Brachyteles nemzetség
Lagothrix nemzetség
Oreonax nemzetség

Pókmajmokat említő cikkek

  • Az S betűvel kezdődő állatok listája