Páva páva

  Páva páva

Páva a kettőnek adott kifejezés madárfaj amelyek a fácáncsalád tagjai. Az indiai páva (Pavo cristatus) őshonos madár Indiai szubkontinens a zöld páva (Pavo muticus) pedig Kelet-Burmától Jáváig tenyészik. A hímeket „Páva”, a nőstényeket „Peahen” néven ismerik.

A páva India nemzeti madara. A pávák jól ismertek csodálatos, gyönyörű farktollaikról udvarlás közben.

Páva Leírás



A Peacocks briliáns „vonat” több mint 200 csillogó tollat ​​tartalmaz, mindegyiket szemfoltok díszítik. A hím indiai páva fején, nyakán és mellén kék és zöld irizáló színe van. Hosszú „vonataik” nem a faroktollak, hanem a megnyúlt felső farktollak. A vonat bronz és zöld színű, és egy sor „szemet” tartalmaz, amelyek jobban kidomborodnak, ha a farok legyezőben van.

Az indiai páva hím farktollai rövidek és szürke színűek, és csak hátulról láthatók, ha a farok ki van húzva és teljesen legyezve. A hímek a Peahensnek való udvarlási viselkedésük részeként mutatják be gyönyörű legyezős vonataikat. A vedlési időszakban a hímek levetik a vonattollaikat, és a szürke tolltollaik nyilvánvalóbbak.

A nőstényekből hiányoznak a hímek élénk színei, és tompább megjelenésűek, ami sok más madárfajnál gyakori. A borsó általában barna színű, alsó részük világosabb. Hiányzik belőlük a hosszú felső farokfedő is. Lehet, hogy valami irizáló zöld színű a nyakukon.

Mind a hím, mind a nőstény páva feje tetején címer található, amely a zöld páva fajokon is megtalálható. A zöld páva külseje abban különbözik az indiai pávától, hogy a hím zöld és arany tollazatú, szárnyaik feketék és kék fényűek.

Az indiai pávával ellentétben a zöld pávák hasonlítanak a zöld pávákhoz, csak rövidebb felső faroktollfedővel rendelkeznek, és egyes részein valamivel kevésbé irizálnak. Azokban a hónapokban, amikor a hímnek nincs vonata, nehéz megkülönböztetni a nőstényeket és a hímeket.

A páva nagytestű madarak, a hímek legfeljebb 2,3 méter (7,5 láb) hosszúak, a nőstények pedig kisebbek, 86 centiméteresek. A hím páva farokhossza 4-5 láb lehet.

A pávák 9-13 fontot nyomnak, a páva pedig 6-9 fontot. A Galliformes többi tagjához hasonlóan a hím és nőstény páva is éles, erőteljes lábközépcsontsarkantyúval rendelkezik, más néven „rugdosó tövis”, amellyel védekeznek a ragadozók ellen. Lábaik erősek, és 3 erős lábujjuk van előre és egy hátrafelé. Mivel szárnyfelületük és testtömegük aránya nem nagy, a legtöbb faj nem képes hosszú repülésre.

Az indián és a zöld páván kívül 1-2 mutációt fejlesztettek ki a fogságban tartottak. Egyikük egy fehér pávafaj, az úgynevezett indiai fehér páva. Egy másik, Közép-Afrika esőerdőiben megtalálható faj a Kongó Páva.

Élőhely

A páva elsősorban a földön élő madarak, akik az erdőket és a mezőgazdasági területeket kedvelik. Bokros vidékeken és esőerdőkben is megtalálhatók. Sokan a földön fészkelnek, míg mások a fákon tanyáznak.

Diéta

A páva mindenevő, étrendjük növényekből és virágszirmokból, magvakból, hangyák , termeszek, kullancsok és sáskák. Kis hüllőket is megesznek, például fiatalokat kobra kígyó , ízeltlábúak és kétéltűek.

A páva párzási viselkedése és a páva szaporodása

A páva az evolúciót befolyásoló „szexuális szelekció” klasszikus példája. Tanulmányok bizonyítják, hogy a borsók szívesebben párosodnak a leglenyűgözőbb hímekkel, akiknek a farkukban a legtöbb szemfolt látható.

Tanulmányok kimutatták, hogy a legnagyobb szemfolttal rendelkező hímek hajlamosak nagyobb, egészségesebb és fittebb utódok nemzésére, akik nagyobb eséllyel maradnak életben, ami azt bizonyítja, hogy a páva szépsége több, mint bőr mély. A pávák augusztus körül vedlik meg a farktollaikat, és elkezdik újra növeszteni azokat.

Udvarlás közben a hím szétteríti tollsorozatát, és borzongást okoz, hogy magához vonzza a nőstényt. A hím gyakran meghátrál a fogékony nőstény felé, és meglódul, hogy szembesítse őt a látvány nagyszerűségével, mielőtt néhány lépést hátrál és meghajol. A kijelzőt a „varjú” néven ismert, nagyon hangos hím hangok követik, amelyek még a Roosters varjúnál is hangosabbak. Ha a Borsót lenyűgözi, csatlakozik a nőstényekből álló háreméhez, mivel a legtöbb, rendkívül díszített tollazatú hím madárhoz hasonlóan a páva is poligám.

A nőstények diszkrét, rejtélyes színezetükkel jól felszereltek anyai szerepükhöz. A hímek nem játszanak szerepet a fiatalok nevelésében, és ilyen feltűnőek, valószínűleg álcázási kötelezettséget jelentenének.

A páva általában 2 év körül éri el a költési kort, a páva 3 év körül. A borsó áprilistól szeptemberig 6-12 barnás, barna színű tojást tojik. Fészekben fektetik, amelyet a földbe karcoltak és fűvel béleltek ki. A Peahen ráül a tojásokra, és 28 napig inkubálja őket.

Az őszibarackok 3,6 uncia (103 gramm) súlyúak, teljesen tollasok, és néhány héten belül repülni tudnak. Nagyon hamar meg kell tanulniuk repülni, hogy anyjukkal maradhassanak, amikor fákon pihennek, hogy biztosítsák a túlélést a ragadozók ellen. A Peahen megtanítja az őszibaracknak ​​enni és különféle hangokat kiadni. Az 1 éves kor alatti fiatal madarakat őszibaracknak ​​nevezik. A hím tollsor 3 évig nem lesz jelen, és ez idő alatt kifejlődik. Az egészséges páva élettartama 40-50 év lehet.

Páva védettségi állapot

Az IUCN a zöld pávát a vadászat, valamint az élőhely kiterjedésének és minőségének csökkenése miatti kihalásnak kitett fajok közé sorolja.

Több P betűvel kezdődő madarak