Párducmacska

Képforrás

Ocelot esőerdő

Az Párducmacska (Leopardus pardalis), más néven „festett leopárd”, „McKenney vadmacska” vagy „Manigordo” Costa Rica ).

Az Ocelot egy vadmacska, amely szétosztott Dél Amerika ( Argentína és Venezuela ) és Közép-Amerika és Mexikó . Északon, Texasig és a karibi Trinidadban is jelentették.



Ocelot jellemzői

Az Ocelots megjelenése hasonló a házimacskáéhoz. Az oceloták kecses és karcsú macskák, körülbelül 65-100 centiméter hosszúra nőnek (a farok nélkül), és átlagosan 9-14 kilogrammot nyomnak. Farkuk 1,5 láb (50 centiméter) hosszú.

Az Ocelot bundája hasonló a Jaguáréhoz. Sötétbarna, szabálytalan alakú foltokkal és csíkokkal. A csíkok feketével vannak szegélyezve sárga/barna alapon, így ez a közepes méretű macska a legjellegzetesebb megjelenést kölcsönzi. Az Ocelots alapszíne az élőhelytől függően változik, szőrének alapszíne a szárazabb területeken gazdag sárga/krémszín, az erdős élőhelyeken sötétebb sárga/barna.

Bár megjelenésében hasonlít az azonos régiókban élő Oncillához és Margayhoz, az Ocelot nagyobb.

Ocelot diéta

Az ocelóták főként a talajon táplálkoznak. Ezek a gyors vadászok kisemlősöket (majmokat), kis szarvast, nyulakat, madarakat, halakat, kétéltűeket és kígyókat esznek. Az ocelotok is nagyon jó úszók.

Leginkább trópusi erdőkben fordul elő, az ocelot ritkán mászik fára, bár kiváló hegymászó. Éjszaka inkább nyílt ösvényeken vadásznak, míg nappal a mélyebb bozótban rejtőznek.

Szinte az összes zsákmány, amelyre az Ocelot vadászik, sokkal kisebb, mint saját maga. A tanulmányok azt sugallják, hogy követi és szagnyomok alapján találja meg a zsákmányt, de az Ocelot is nagyon éles látású, beleértve az éjszakai látást is.

Ocelot élőhely

Az ocelotok közepes méretű macskák, amelyek esőerdőkben és füves területeken élnek. Úgy tűnik, hogy az oceloták jobban alkalmazkodnak az élőhelyek megzavarásához, és zavart erdőkben is élhetnek. Azonban számos élőhelyen megtalálhatók Belize , a száraz bozóttól a sűrű erdőkig. Az ocelot erdei élőhelyén a fák alsó ágain is alszik. A hím és nőstény macskák gyakran osztoznak olyan területeken, amelyek területe akár 3 négyzetmérföld is lehet.

Ocelot viselkedés

Az oceloták éjszakai (éjszaka aktívak) és néha nappali életűek (nappal aktívak) és nagyon területiek. Hevesen fog harcolni, néha halálig, a területi vitákban. Mint a legtöbb macskaféle, magányos, általában csak párosodni találkozik. Napközben azonban fákon vagy más sűrű lombozaton pihen, és időnként megosztja helyét egy másik, azonos nemű ocelotával.

Ocelot reprodukció

Párzáskor a nőstény barlangot talál egy sziklás bölényben, egy üreges fában vagy egy sűrű (lehetőleg tüskés) bozótosban. A párzás nem szezonális. A vemhesség idejét 70 napra becsülik. A nősténynek általában 2-4 cicája van, amelyek ősszel születnek csukott szemmel és vékony szőrrel. Az Ocelot élettartama körülbelül 8-11 év.

Ocelot természetvédelmi állapot

Az ocelot szőrme a jaguáréhoz hasonlít, és egykor különösen értékesnek tartották. Ennek eredményeként több százezer ocelotot öltek meg szőrük miatt. Az ocelot az 1980-as évektől 1996-ig a „sebezhető” veszélyeztetett fajok közé tartozott, de a 2006-os IUCN Vörös Listáján mára általában a „legkevésbé aggályosnak” tartják.

Ocelot alfaj

A jelenleg elismert alfajok a következők:

Leopardus pardalis pardalis, Amazonas esőerdője
Leopardus pardalis equatorialis, Észak-Andok és Közép-Amerika
Leopardus pardalis albiscens, Mexikó, Texas délnyugati részén
Leopardus pardalis melanurus, Venezuela, Guyana, Trinidad, Barbados, Grenada
Egy szelíd leopárd, Argentína, Paraguay
Leopardus pardalis nelsoni, Mexikó
Leopardus pardalis pseudopardalis, Kolumbia
Leopardus pardalis puseaus, Ecuador
Leopardus pardalis sonorensis, Mexikó
Leopardus pardalis steinbachi, Bolívia

  • Az ókori Peru Moche népe állatokat imádott, és művészetükben gyakran ábrázoltak ocelotokat.

  • Mint sok vadmacskát, időnként házi kedvencként tartják. Salvador Dalí gyakran utazott kedvencével, Ocelot-tal, még az SS France luxushajó fedélzetére is vitte.

  • Az ocelot belize-i neve megegyezik a margay „tigrismacska” névvel.

  • Az „ocelot” név a mexikói azték „tlalocelot” szóból származik, jelentése „mezei tigris”.