Nagy fehér afrikai pelikán madarak

Képforrás

A nagy fehér pelikán (Pelecanus onocrotalus) a világ egyik legnagyobb repülő madara, amely Afrika sekély mocsaraiban található.

A nagy fehér pelikán Dél-Európában és Ázsiában költ. A nagy fehér pelikánnak nincsenek alfajai.

A Nagy Fehér Pelikánokat Fehér Pelikánnak vagy Keleti Fehér Pelikánnak is nevezik.



A pelikánok és rokonaik a „Pelecaniformes” rendet alkotják, és úgy különböztethetők meg más madaraktól, hogy lábujjaik mind a 4 lábujja úszóhártyát tartalmaz, amit „totipalmate” néven ismerünk.

Használja az alábbi információkat, hogy többet megtudjon a Nagy Fehér Pelikán jellemzőiről, élőhelyéről, étrendjéről, viselkedéséről és szaporodásáról.

Nagy fehér Pelikán jellemzői

A hím nagy fehér pelikán valamivel nagyobb, mint a nőstények. A hímek 175 centiméteresek, a nőstények 148 centiméteresek. A hímeknek valamivel hosszabb csőrük/csőrük is van, amely 35-47 centiméter, míg a nőstényeké 29-40 centiméter. A hím Pelikán súlya 9-15 kilogramm, a nőstény 5-9 kilogramm. Mindkettő hatalmas, akár 3 méter széles szárnyfesztávolsággal rendelkezik.

A Great White Pelicans fehér színű, fekete és szürke elsődleges tollakkal. Testük nagy, hosszú, széles szárnyakkal. Rövid farkuk, rövid, rózsaszínes lábuk és úszóhártyás lábuk van. A szemük körül csupasz rózsaszín/sárga arcfolt található. Látványos bankjegyeik tetején azúrkék, alatta pedig sárga, ahol egy nagy tasak található. A számla középső piros csíkkal rendelkezik, és egy kicsi, piros horogban végződik.

A nagy fehér pelikán mellkasa és torka a szaporodási időszaktól függően rózsaszínes vagy sárgás/narancssárga színű lehet. Szaporodási állapotban a hím arca rózsaszínű, a nőstény bőre sárgás/narancssárga.

A Nagy Fehér Pelikán hatalmas, hosszú csőrét/csőrét arra használják, hogy halakat szedjenek ki a vízből. A csőr alatti tasak rugalmas és több liter víz is elfér benne. Amint a Pelikán a víz alá tolja a csőrét, az alsó rész meghajlik, és egy nagy tasakot hoz létre, amely megtelik vízzel és halakkal. Ahogy a madár felemeli a fejét, a tasak összehúzódik, kiszorítja a vizet, de megtartja az egészben lenyelt halakat.

Nagy fehér Pelikán élőhely

A nagy fehér pelikánok a mocsarakban, édesvízi tavakban, sós tavakban, mocsarakban és deltáin találhatók. Afrika (Ázsia és Európa).

Nagy fehér Pelikán diéta

A nagy fehér pelikánok főként halakkal, például pontyokkal és sügérekkel táplálkoznak, de kicsiket is esznek gerinctelenek . Ezeknek a vízimadaraknak nem kell merülniük, hogy elkapják a zsákmányt, ehelyett nagy számlájukkal a fejüket a vízbe mártva a szájukba kanalazzák.

Az etetés néha együttműködve történik, így több Pelikán körbe mozog, hogy koncentrálja a halat, és egyhangúan a vízbe mártsa a fejét, hogy elkapja a halat. Ez teszi lehetővé a sikeres horgászatot. Minden Pelikánnak körülbelül 1,2 kilogramm (2,6 font) halra van szüksége naponta.

A tanzániai Rukwa-tavon található a Pelikánok legnagyobb kolóniája több mint 80 000 madárral, és évente 35 millió kilogramm halra van szüksége éhségük csillapításához.

A pelikánok nem korlátozódnak a halakra, és gyakran opportunista táplálékkeresők. Néha más madarak fiókáit is megeszik. A Dassen-szigeti kolóniáról származó pelikánok legfeljebb 2 kilogrammos fiókákat zsákmányolnak. Gannet-fok kolónia Malgas szigetén. Nagy Fehér Pelikánok is esznek rákfélék , ebihalak és még teknősök . Könnyen elfogadják az emberektől származó szóróanyagokat, és számos szokatlan elemet rögzítettek étrendjükben. Azokban az időszakokban, amikor kevés a táplálék, a pelikánok sirályokat és kiskacsákat is esznek, és zsákmányt lopnak más madaraktól is.

Nagy fehér Pelikán viselkedés

Bár a nagy fehér pelikánok meglehetősen nehézkesek a szárazföldön, csodálatos, kecses repülők, akik akár 300 mérföldes távot is megállás nélkül képesek repülni egész nap és éjszaka. A pelikánok gyakran V alakú csoportokban utaznak, ami látványos látvány.

A Nagy Fehér Pelikán jól alkalmazkodott a vízi élethez. A vízben a madarak ugyanolyan kecsesek, mint amikor repülnek. Gyors, erős úszók, akik akár 6 kilométer/órás (3,7 mérföld/óra) sebességet is elérhetnek, miközben erős lábuk és úszóhártyás lábuk áthajtja őket a vízben, felkészülve a néha kínos felszállásra.

A nagy fehér pelikánok általában csendben vannak, kivéve, amikor költési időszakban fészkelnek.

Nagy fehér Pelikán reprodukció

A nagy fehér pelikánok nagy kolóniákban fészkelnek. A költési időszakban a kifejlett pelikánok halk, rekedt hangjelzést bocsátanak ki. A fészkeket a talajban lévő kaparókból készítik, és növényzettel, fűvel, pálcákkal, tollakkal és egyéb rendelkezésre álló anyagokkal bélelik. A nőstény 2 nagy, krétás fehér tojást rak a fészkekbe, amelyeket 29-36 napig kotnak.

A Pelikán csibék szürkék és sötét repülőtollaik vannak. Mindkét szülő gondját viseli. A fiókák körülbelül 65-75 napos korukban válnak fiókákká. A pelikánok 3-4 éves korukban érik el az ivarérettséget. A Nagy Fehér Pelikán élettartama 16 év felett is lehet.


Nagy fehér Pelikán természetvédelmi állapot

A Nagy Fehér Pelikán az IUCN 2006. évi Vörös Listáján a „legkisebb aggodalomra okot adó” kategóriába tartozik. A nagy fehér pelikánok fő ragadozói azonban az emberek. A nagy fehér pelikán egyike azon fajoknak, amelyekre az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) vonatkozik.

A pelikánok nagyon ki vannak téve a szennyezésnek, és bizonyos területeken a túlhalászás miatt kénytelenek nagy távolságokat repülni csak azért, hogy elegendő táplálékot találjanak.

A Great White Pelicans-t számos okból kihasználják. Tasakjukból dohányzacskót készítenek, bőrüket bőrré alakítják, a guanót (tengeri madarak, fókák vagy denevérek ürülékét) műtrágyaként, a fiatal pelikánok zsírját pedig olajokká alakítják át Ázsiában. Az emberi zavarás, a táplálékkereső élőhelyek és a költőhelyek elvesztése, valamint a szennyezés mind hozzájárulnak a nagy fehér pelikán hanyatlásához.

Több P betűvel kezdődő madarak