Lajhár

  Lazták

Lazták közepes méretű emlősök, amelyek a Közép- és Dél-amerikai esőerdők.

A lajhár a lassú mozgásáról kapta a nevét, az nem lusta, csak lassú mozgású . A lajhár a leglassabb emlős a Földön. Összesen hat lajhárfaj létezik.

A lajhárok a „Megalonychidae” és a „Bradypodidae” családokba tartoznak, amelyek a „Pilosa” rend részét képezik. A legtöbb tudós ezt a két családot „Folivora” alrendnek, míg néhányan „Phyllophaga”-nak nevezi.



Bradypodidae család

  • nemzetség (háromujjú lajhár)
    • Törpe háromujjú lajhár (Bradypus pygmaeus)
    • Sörényes háromujjú lajhár (Bradypus torquatus)
    • Sápadt torkú háromujjú lajhár (Bradypus tridactylus)
    • Barnatorkú háromujjú lajhár (Bradypus variegatus)

Megalonychidae család

  • nemzetség (kétujjú lajhár)
    • Linné kétujjú lajhára (Choloepus didactylus)
    • Hoffmann kétujjú lajhára (Choloepus hoffmanni)
  Egy lajhár

A lajhár jellemzők

A lajhároknak vastag barna és enyhén zöldes bundája van, és körülbelül 61 centiméter hosszúak, mint egy macska. A lajhároknak rövid, lapos fejük, nagy szemük, rövid orrjuk, rövid vagy nem létező farok, hosszú lábak, apró fülek és erős, ívelt karmok vannak mindkét lábon.

Ezekkel a karmokkal lógnak a fákon. A lajhárkarmok az egyetlen természetes védekezésük. A sarokba szorított lajhár rácsaphat támadóira, hogy elriassza vagy megsebesítse őket. A látszólagos kiszolgáltatottságuk ellenére a ragadozók nem jelentenek különösebb problémát.

A fákon a lajhárok jó álcázásúak, és csak lassan mozognak, nem vonják magukra a figyelmet. Csak a talajszintre tett ritka látogatásaik során válnak sebezhetővé.

Egyes lajhárok szőrét zöldalga-kolóniák borítják, amelyek növelik az álcázó hatást, és bizonyos tápanyagokkal látják el a lajhárokat, akik ápolás közben nyalják az algákat. A lajhárprém speciális funkciókat mutat. A külső szőrszálak a többi emlősével ellentétes irányban nőnek.

A legtöbb emlősnél a szőrszálak a végtagok felé nőnek, de mivel ezek az állatok annyi időt töltenek lábukkal a testük felett, szőreik távolodnak a végtagoktól, hogy védelmet nyújtsanak az elemekkel szemben, miközben a lajhár fejjel lefelé lóg.

A lajhárok négylábúak (négylábúak), akik fejjel lefelé „sétálnak” a faágak mentén. Csak ritkán merészkednek le a földre, és függőleges helyzetben járnak a földön. Nagyon ügyesek az úszásban.

Rendkívüli alkalmazkodást végeztek a fás böngészési életmódhoz. A lajhároknak nagyon nagy, speciális, lassan ható gyomruk van, több rekesszel, amelyben a szimbiotikus (két különböző szervezet együtt élő) baktériumai lebontják a kemény leveleket.

Lazadiéta

A lajhárok mindenevők. Lehet enni rovarok , kicsi gyíkok Táplálékuk azonban többnyire rügyekből, zsenge hajtásokból és levelekből áll (beleértve a cecropia leveleit is). Korábban azt hitték, hogy főként cecropia leveleket esznek, mert gyakran észrevették őket a kecropia fákon. Kiderült, hogy sok más fán is élnek, de ott nem észlelik őket olyan könnyen, mint a kecropia fákon.

A lajhároknak alacsony az anyagcseréjük és alacsony a testhőmérséklete (91° Fahrenheit). Ez minimálisra csökkenti az élelmiszer- és vízszükségletüket. Kis őrlőfogaik vannak, amelyeket leveles táplálékuk rágására használnak. A gyomrukban sok különálló rekesz található, amelyek a kemény cellulóz (az általuk megevett növényi anyagok összetevője) megemésztésére szolgálnak.

A jól táplált lajhár testsúlyának kétharmada a gyomra tartalmából áll, és az emésztési folyamat akár egy hónapig vagy tovább is tarthat. Ennek ellenére a levelek kevés energiát adnak, és ezt számos gazdaságos intézkedéssel kezelik.

Nagyon alacsony az anyagcseréjük (kevesebb, mint a fele egy ilyen méretű lényre vártnak), és alacsony testhőmérsékletet tartanak fenn aktív állapotban (30-34 Celsius-fok vagy 86-93 Fahrenheit-fok), pihenéskor pedig még alacsonyabb hőmérsékletet.

Sloth Habitat

A lajhárok szinte egész életüket fákon töltik.

  A lajhár

Lustaviselkedés

A lajhárok életük nagy részét fejjel lefelé a faágakon lógva töltik. Esznek, alszanak, párosodnak és fejjel lefelé szülnek a fákon. A lajhárok erős, ívelt karmokkal kapaszkodnak meg a faágakban, amelyek mind a négy lábukon vannak.

A hímek magányos, félénk állatok. A nőstények néha összegyűlnek. A lajhárok éjszakaiak, éjszaka a legaktívabbak és egész nap alszanak. Naponta körülbelül 15-18 órát alszanak, fejjel lefelé lógva.

A lajhárok csak szükség esetén mozognak, és akkor is nagyon lassan. Körülbelül fele annyi izomszövettel rendelkeznek, mint más hasonló súlyú állatok. Kissé nagyobb sebességgel tudnak mozogni, ha közvetlen veszély fenyegeti őket egy ragadozó (4,5 méter (15 láb) percenként), de ezzel nagy mennyiségű energiát égetnek el.

A lajhárok néha a haláluk után lógnak az ágakon. A talajon a maximális sebességük 1,5 méter (5 láb) percenként. Legtöbbször 15-30 centiméter (0,5-1 láb) percenkénti sebességgel mozognak.

A lajhárok különösen fontosak a pálmafák koronáiban való fészkeléshez, ahol kókuszdióként álcázhatják magukat. Csak hetente egyszer jönnek a földre vizelni és üríteni.

Sloth Reprodukció

A lajhár 10-20 évig élhet a vadonban. A felnőtt nőstények minden évben egyetlen csecsemőt hoznak létre, azonban néha a mozgás hiánya miatt a nőstények egy évnél tovább nem találnak hímet. Egy faágról lógva fejjel lefelé szülnek.

A lajhárcsecsemők általában az anyjuk szőrébe tapadnak, de időnként leesnek. Nagyon erős felépítésűek, és ritkán halnak meg egy esés miatt. Egyes esetekben közvetetten elpusztulnak a leesésben, mert az anyák nem hajlandók elhagyni a fák biztonságát, hogy visszahozzák a fiókákat.

  Lazták

Sloth Predators

A lajhárok fő ragadozói a jaguár , az hárpia sas és az emberek. Costa Ricán a lajhárhalálok többsége az elektromos vezetékekkel való érintkezés és az orvvadászok miatt következik be. Karmaik további váratlan elrettentő erőt is jelentenek az embervadászok számára – amikor fejjel lefelé lógnak egy fán, maguk a karmok tartják a helyükön, és gyakran még alulról lőve sem esnek le.

A lajhárok fő védekezési formája az álcázás (melyet nagymértékben növel a szőrén növekvő algák bevonata) és a nagyon lassú mozgás. Ezeknek az adaptációknak köszönhetően a lajhár gyakorlatilag eltűnik az esőerdő lombkoronájában.

A lajhár természetvédelmi állapota

Bár nem tud túlélni kívül trópusi esőerdő Dél- és Közép-Amerikában, ezen belül a lajhárok kiemelkedően sikeres lények. Egyes területeken a teljes energiafogyasztás felét és a szárazföldi emlősök teljes biomasszájának kétharmadát is kiadhatják.

A hat faj közül jelenleg csak egynek, a sörényes háromujjú lajhárnak van „veszélyeztetett” besorolása.

A dél-amerikai erdők folyamatos pusztítása azonban hamarosan veszélyt jelenthet a többiekre.

A lajhárokat említő cikkek

  • S betűvel kezdődő állatok
  • Állatok 5 betűvel a nevükben