Kazuár

  kazuár-2

A kazuárok a Föld legősibb madarak közé tartoznak. tartoznak a Laposmellű futómada család mint az Emu, strucc, Rhea és Kiwi. Gyümölcsevők (gyümölcsevők) állatokat amelyek több mint száz esőerdei fa- és szőlőfajtát szórnak szét. Ezért ez az „esőerdőkertész” fontos szerepet játszik az esőerdők megújulásában és változatosságában.

Három kazuárfaj él a világon: a déli kazuár in Ausztrália , Új Gínea és Ceram; az Egyedülálló kazuár (Cassowary unappendiculatus) Új-Guinea északi részén; és a törpe kazuár (Casuarius bennetti) Montane Új-Guineában. A kazuár név pápua eredetű. A „kasu” jelentése szarvas, a „weri” pedig a fejből származik, utalva a casqued vagy sisakos fejre.



Megjelenés


A kakas nem kanos vagy csontos, vagy a koponyából kidudorodó, hanem kemény, keratinos bőr, amely szilárd, sejtszerű habszerű anyag magját fedi (szerkezetében hasonló a hungarocellhez). Hosszirányban merev, de oldalt összenyomható.

Rugalmas és rugalmas, lengéscsillapítóként és az életkor és a dominancia mutatójaként is működik. A kazuár futás közben lehajtja a fejét, és ebben a helyzetben a kazu a hátrafelé dőlő dőlésszögével arra szolgál, hogy a szőlőt/növényzetet elterelje a fejről. 18-24 hónapos fiatal madarakban kezd kifejlődni.

Csőr


A csőre hasonlít a casque-hoz, mivel puha is. Az állatkertekben tartott kazuároknak gyakran megsérülnek a vesei és a csőrek, mert a madarak a kerítés ellen kopogtatják a fejüket.

Wattles


A kazuár nyaka körüli csupasz bőr élénkkék, és a nyak elülső részéből két vörös szál lóg. A tarkó kék színe a tarkónál élénkvörössé válik. A nőstények nyaka gyakran világosabb, de a szín intenzitása minden madárnál a hangulat függvényében változik.

Tollak


A tollak fényes feketék, durvák és szőrszerűek, nagyon kevés pehelyvel. Két tengelyük van, ugyanaz, mint az emuknak. Nincsenek farok- vagy repülőtollak. A testhez képest a szárnyak kicsik. A sötét tollak és a színes hullámok megtörik a madár körvonalait, és segítenek beleolvadni az erdő árnyékába.

Lábak és lábak


A Cassowary lábai vaskosak és nagyon erősek, a lába pedig akár 180 mm hosszú is lehet. Három előremutató lábujja közül a középső elérheti a 120 mm hosszúságot. A három lábujj közül a legbelső egy hosszú, éles karom, amely legfeljebb 80 mm hosszú.

A kazuár úgy küzd, hogy a levegőbe ugrál és előre rúg, néha mindkét lábával. A harcoló kazuárok felemelik tollaikat, nyakukat egyenesen a testük alá hajtják, és hangosan ordítanak. Általában azonban nem harcolnak sokáig, és általában kevés kárt okoznak.

Lábnyom


A lábnyom mérete az egyes madarak életkorának és méretének közelítésére használható, a nőstényeknél általában nagyobb a lábnyom; a hímek és fiókák kisebb lenyomatúak.

Az érzékek


A kazuár jó látású. A legtöbb más nappali (nappal aktív) madárhoz hasonlóan jó színérzékeléssel rendelkezik, és képes megkülönböztetni a kontrasztokat, ahogy az ember is teszi.

A hallás képessége rendkívül jónak tűnik, a madarak általában jóval azelőtt veszik észre a behatolót, hogy az a látókörébe kerülne.

A madárnak sokféle hívása van. Amikor megzavarják az erdőben, általában halk bömbölő zajt ad ki. Ha tovább fenyegetik, ez torkos sziszegéssé válhat, mivel a madár nagyon egyenesen áll, felemelt tollazattal, hogy növelje a méretét.

Amikor nagyon dühös és/vagy támadni készül, lehajtja a fejét úgy, hogy a számla a földre mutat, és mély, bömbölő zajt ad ki. Ugyanakkor a színes bőr felfúvódik, és a test megremeg.

Találkozások


Az év nagy részében a kazuárok magányos lények . Az egyének lakókörnyezetben élnek, de hajlamuk és egymáshoz való viszonyuk összetett.

Ha a domináns nőstény a párzási időszakon kívüli hímmel találkozik, felnyúlik, és némán bámulja őt, mire az elmenekül. A költési időszakban a nőstény általában elviseli a hím jelenlétét.

Párzás előtt a hím a nőstény körül mozog, torka remeg és megduzzad, miközben halk dübörgő hangot ad ki.

Tenyésztés


A szaporodási időszakok változóak, de általában júniustól októberig tartanak. Számos elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy mi stimulálja a tenyésztést. Az egyik elmélet szerint a szaporodási időszakot a táplálékforrások befolyásolják.

A nősténynek kiváló állapotban kell lennie ahhoz, hogy több tojást tojhasson. A nőstények egy szezonban néhány hímmel párosodhatnak, a hímek pedig egynél több nősténnyel is párosodhatnak egyidejűleg.

Két nőstény is feküdhet ugyanabban a fészekben, bár külön-külön. Közvetlenül azután, hogy a nőstény lerakta a tojásokat közvetlenül az erdő talajára, elmegy, és a hímet hagyja a tojások kotlásában, mert a nemi szerepek felcserélődnek.

Ezért a hímnek is kiváló állapotban kell lennie ahhoz, hogy a tojásokat körülbelül 50 napig inkubálja, és legalább további 9 hónapig gondoskodjon a fiókákról, amíg a fiókákat 7-16 hónapos korukban ki nem hajtják. A kotlás során a hím ritkán hagyja el a fészket, kivéve, hogy igyon.

Tojás


A kazuártojások körülbelül 10 cm x 16 cm méretűek és 500-600 gramm tömegűek (10 csirke tojásnak felel meg).

Fényes megjelenésűek, és frissen rakva világos borsó-zöld színűek.

Egy átlagos clutch három-öt tojásból áll, és a nőstény ezeket közvetlenül az erdő talajára rakja. A hím átlagosan 50 napig ül a tojásokon, folyamatosan forgatva a tojásokat.

Csajok


Az újonnan kikelt fiókák feketék és krémszínűek, fejük halványbarna, pici fürtök, de nem csíkosak. Minden fióka nagyon hasonlónak tűnik, és nagyon nehéz azonosítani az egyedeket. A hím nagyon védelmező, veszély idején a fiókák a farka alá bújnak.

Idősebb csibék


Az idősebb fiókák 5 hónapos korukig megtartják csíkjaikat; a csíkok ezután elhalványulnak, és az első évben a fiókák tompabarnák. A nyakuk körüli bőr körülbelül hat-kilenc hónapos korban kezd színezni.

A kifejlett hím sok okból elhagyja fiókáit, beleértve az új tenyészidőszak közeledtét, a csibe elhullását (ami miatt a hím elhagyja a többieket); vagy nagyon sovány étkezési idők. A csibéket 7 és 16 hónapos koruk között hagyják magukról gondoskodni.

Sub Adult


A felnőttek két csoportját ismerjük fel:

  • A fiatal felnőttek életkora 7 és 24 hónap között lehet attól függően, hogy mikor hagyják el őket. Nincsenek különleges jellemzőik, és nehéz egyedileg azonosítani őket. A fiatalabb felnőttek tollazata tompa fekete, barna, a nyakon nincs szín.
  • Az idősebb felnőttek 2-4 évesek. Fekete tollazatúak, a nyakon színek alakulnak ki, és most a rák nő. A testnövekedés gyors, míg a casque növekedése és a bokor hossza sokkal lassabb.

Felnőttek


A kifejlett kazuár körülbelül 1,8 m magasra nő, bár a legtöbb körülbelül 1,5 m. A nőstények nehezebbek, súlyuk elérheti a 60 kg-ot, míg a hímek körülbelül 35 kg-ot.

Amikor a kakas teljesen kifejlődött, a tollak feketék, és a színek nagyon jellegzetesek a nyakon. A fürtök 4-6 éves korukig még kicsik. A kazuárok körülbelül 4 éves korukban válnak ivaréretté.

  kazuár-3

Nemi azonosítás


A kazuárok nemét nehéz meghatározni, mivel a hímek és a nőstények tollazata hasonló. A nőstény általában nagyobb, mint a hím, nagyobb a kakas, a nyak és a fej színe világosabb.

A fartollak hossza hosszabbnak tűnik a hímeknél, ami összefüggésbe hozható azzal, hogy a csibéket a teste alatt kell elhelyezni. A kazuár ivarának meghatározásának legbiztosabb módja, ha a hímet csibékkel látjuk, hiszen mindig a hím neveli fel a fiatal fiókákat.

Életkor azonosítása


A felnőtt kazuárok életkorát is nagyon nehéz megbecsülni. Feltételezhető, hogy a nagyon idős madarak nyaka ráncosabbnak tűnik, és a lábnyomok nagyobbak. Köztudott, hogy a kazuárok akár 40 évig is élnek fogságban, míg meg nem erősített jelentések szerint a vadon élő állatok elérik a 60 évet.

Diéta


A kazuárok elsősorban gyümölcsevők. Az elemzett ürülék megközelítőleg 99%-a gyümölcsből és 1%-ban egyéb elemekből áll, beleértve a csigákat, férgeket, kabócákat és esetenként tojáshéjat. Néha elhullott állatok, köztük patkányok és madarak maradványait találták az ürülékben.

Feltételezhető, hogy ezeket dögnek vették fel. A szűkös időkben azonban a madár mindent megeszik, ami elérhető. A kazuárok nem vadászok. Élelmet szednek az erdő talajáról, de megtisztítják a gyümölcsöt a bokrokról és az alacsony fákról is. A takarmányozásra fordított idő a rendelkezésre álló gyümölcs mennyiségétől és minőségétől függ.

A tanulmányok kimutatták, hogy a kazuár önmagában nem korlátozódik az esőerdőkre.

Úgy tűnik, hogy a kazuárok legnagyobb populációsűrűsége nem az összefüggő esőerdős területeken található, hanem inkább ott, ahol az esőerdő foltok egy olyan vegetációs mozaik komplexumban helyezkednek el, amelyet szklerofil nyílterdő és erdős nemzetségek uralnak, mint például az eukaliptusz, az akác és a melaleuca.

Nem valószínű azonban, hogy a populációkat vagy akár az egyes madarakat tartósan fenn lehet tartani a nem esőerdős élőhelyeken, tekintettel táplálékigényükre. Úgy tűnik, hogy a nem esőerdős területek kulcsfontosságú élőhelyet biztosítanak az év bizonyos időszakaiban.

Helyénvaló megjegyezni, hogy az esőerdők termésének csúcsideje novembertől februárig tart, míg sok nyílt erdei cserjénél a csúcsidőszak júliustól októberig tart, ami egybeesik a kazuár költési időszakával (azaz júniustól októberig).

Takarmányozás


A kifejlett kazuárok naponta akár 6 km-t is takarmányozhatnak. Ebben a tekintetben az alsó felnőttek hasonlóak a felnőttekhez, de inkább opportunista etetők. Amikor a fiókák először születnek, követik a hím tevékenységét. Ha az apa a fészekben maradt tojás miatt nem táplálkozik, akkor botokat szed fel, a fiókák pedig utánoznak.

A felnőtt úgy tanítja meg a csibéket takarmányozásra és evésre, hogy felveszi a gyümölcsöt a csőrébe, és letöri a húsát. A hús leesik, és a fióka ezt fogja megenni, és nem a magot. A csibék sok rovart esznek. Ahogy a fiókák öregszenek, megismerik azokat a helyeket, ahol tudják, hogy víz és élelem elérhető.

Körülbelül 7 hónap elteltével képesek önállóan takarmányozni. A madarak táplálkozási tartománya változó, de egy bizonyos területen belül jól meghatározható. A Mission Beach területének otthoni hatótávolsága 0,5 km² és 10 km² között változik.

A takarmányozási tartomány évente, sőt havonta is változik, a madár számára vonzó növényzet termésétől függően. A táplálékkereső terület azonban a madár otthoni területén belül található. A takarmányozás a táplálék szezonális elérhetőségétől függ, például az év adott időszakában egy bizonyos gyümölcsöt egy bizonyos területen etetnek.

A Mission Beach őshonos növényzetének összetett mozaikja biztosíthatja a nagy madárpopuláció fenntartásához szükséges összetett élőhely-szükségleteket azáltal, hogy változatos erőforrást biztosít az év különböző időszakaiban és a szikár esőerdők termő időszakaiban.

Emésztés


A kazuárok „gyengéd” emésztőrendszerével rendelkeznek, amely a magokat sértetlenül és gyakran még hozzátapadt hússal egy komposzthalomba juttatja.

A halom illata láthatóan megvédi a magokat a ragadozóktól, például a fehérfarkú patkányoktól, miközben nedvesen tartja a magokat. Ily módon a kazuárok „művelik” az erdőt, és csak azokat a magokat szórják ki, amelyek hasznosak számukra.

Becslések szerint 70-100 növényfaj magja szétszórása szinte teljes mértékben a kazuártól függ.

Ez azt jelenti, hogy a madár kulcsszerepet játszik az ökológiában a nedves trópusok esőerdei és egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a kazuárok eltűnésével az erdő számos növényfajt, valamint más állatokat is elveszít, amelyek viszont ezektől a növényektől függenek.

Víz


A víz fontos a kazuárok számára. Úgy tűnik, nem kell minden nap inniuk, de az otthoni tartománynak tartalmaznia kell egy vízforrást. A madarak a gyümölcsből nyerik a nedvességet, ezért fontos a gyümölcs minősége és bősége. A kazuárok fürödnek, hogy kihűljenek.

Például: a Winifred ciklon (1986) után megfigyeltek bizonyos felnőtteket a kerti öntözőgépek alatt. Fekete tollazatuk elnyeli a hőt, így a ciklon nyomán a lombozat és az árnyék elvesztésével a madarak szélsőséges hőségnek voltak kitéve.

Pihenés


A kazuárok napirendűek. Vannak esti üdülőhelyeik, amelyek a tollak jelenlétéről és a pottyanásról ismerhetők fel, valamint a nappali üdülőhelyeik, amelyeket kötegben lévő pandamuslevél borít.