Indiai kakukkmadár

Képforrás

Az Indiai kakukk Széles körben megtalálható Ázsiában Pakisztántól Indiáig, Srí Lankán, Indonézián, Kínáig és Oroszországig.

Az indiai kakukknak két alfaja van, a Cuculus micropterus micropterus és a Cuculus micropterus concretus.

Használja az alábbi információkat, hogy többet megtudjon az indiai kakukk jellemzőiről, élőhelyéről, étrendjéről, viselkedéséről és szaporodásáról.

Az indiai kakukk jellemzői

Az indiai kakukk egy közepes méretű madár, körülbelül 30 centiméter (13 hüvelyk) hosszú. Szürkés/barna színű, alsó részén széles fekete barázdákkal, a nőstényen keskenyebb.



Az indiai kakukk farka sötét színű, fehér végekkel. Csőrük kicsi, szemük körül sárga szemgyűrűk. Az írisz világosbarnától a vöröses árnyalatig terjed.

Ezeknek a kakukkoknak narancssárga lábuk van. Bár a hímek és a nőstények megjelenésükben hasonlóak, a nőstények kissé eltérnek abban, hogy halványabb színűek a torkukon, és barnább a mellük és a farkuk.

Indiai kakukk élőhely

Az indiai kakukk 3600 méteres zónákban erdőkben és nyílt erdőkben él. Kedvelt élőhelyük a lombhullató és örökzöld erdők, de előfordulnak kertekben és sűrű cserjésekben is.

Indiai kakukk diéta

Az indiai kakukk szőrös hernyókkal és másokkal táplálkozik rovarok . Néha gyümölcsöt is esznek. Az indiai kakukk általában az erdők felső lombkoronájában táplálkozik, ahol levegőből táplálkozik repülő termeszekkel. Táplálkozásra a lombos fákat kedveli.

Indiai kakukk viselkedése

Az indiai kakukkoknak hangos hangja van, amely főleg négy hangból áll, amelyeket „bo-ko-ta-ko”-nak neveznek.

Az indiai kakukk egy félénk, magányos madár, aki télen délre vándorol.

Indiai kakukk reprodukciója

Az indiai kakukk szaporodási időszaka májustól júliusig változik Észak-Kínában, márciustól augusztusig Indiában, januártól júniusig Burmában és januártól augusztusig a Maláj-félszigeten.

Az indiai kakukk egy fiasítású parazita, amely egyetlen tojást rak más madarak fészkébe, például varjak és drongók fészkébe. Megeszi a másik madár tojásait, mielőtt lerakja a sajátját. A tojások a régiótól függően 12-14 napos lappangási idő után kelnek ki.

A kakukkcsibék koronáján fehér jegyek láthatók, valamint fehér torka és álla van, amely ellentétben áll a sötét színű arccal. Barnább színűek, fejükön széles fehér végekkel és szárnytollaikkal. A fiókák szája narancssárga/piros, és sárga karimái vannak a résig (a nyitott száj belseje).


Az indiai kakukk védelmi állapota

Az indiai kakukk az IUCN szerint a „legkisebb aggodalomra okot adó” kategóriába tartozik.