Impala

Képforrás

Az Impala (Aepyceros melampus) az afrikai szavannán élő antilopok egyike, és Kenyában, Zimbabwéban, Ugandában, Zambiában, Botswanában, Dél-Angola és Dél-Afrika északi részén találhatók. Az impalák az egyik legdominánsabb antilopfaj számos afrikai szavannán.

Képesek alkalmazkodni a különböző környezetekhez szavannák , egyes területeken legelnek, máshol pedig böngészőkké válnak. A hím impalákat „kosoknak”, a nőstényeket pedig „juhoknak” nevezik. Az Impalának 6 alfaja van.

Impala leírása

Az impalák mozgékony, egyenletes lábujjú patás állatok. Mind a hím, mind a nőstény impalák hasonló színűek, vöröses/barna bundájúak, fehér hasuk, álluk és farokuk, valamint fekete hegyű fülük van. Jellegzetes „M” jelzés van a hátukon. Sok más antilophoz hasonlóan a hím impaláknak is hosszú, hegyes, spirális szarvai vannak, amelyek 90 centiméter hosszúak. A nőstény impaláknak nincs szarva.



A hímek impalák 1,1-1,5 méter hosszúak, a nőstények valamivel alacsonyabbak. A hímek 60-65 kilogramm (132-143 font) súlyúak, vállnál pedig körülbelül 91 centiméter magasak. A nőstények valamivel kisebb súlyúak, 40-45 kilogramm (88-99 font), vállnál pedig 86 centiméter magasak. Az impalák szeme körül sötét és világos gyűrűk vannak. A farkuk mindkét oldalán fekete színű, függőleges csík található. Az impaláknak karcsú, kecses végtagjai vannak, bokájuk hátán illatmirigyekkel.

Impala Habitat

Az Impalák kedvelt élőhelyei a szavannák, a nyílt erdők és a gyakran vízforrás közelében lévő gyepek.

Impala diéta

Az impalák legeltetők és böngészők is, és fűvel, gyümölcsökkel, bokrok és fák leveleivel, hajtásokkal és magvakkal táplálkoznak. Az impalák nappal és éjszaka is aktívak, és vízfüggők.

Impala viselkedés

A száraz évszakban zord körülmények között az impalák vegyes csordákba állnak össze, amelyek akár 100-200 egyedből is állhatnak, hogy táplálékot keressenek. A bőségesebb csapadékos évszakban a hímek és a nőstények különböző csordákba válnak. A hímek ezután versenyeznek a területek feletti uralomért. A sikeres hímek vizeletükkel és ürülékükkel jelzik új területeiket. Miután létrehozták a területet, a hím Impalák nyelvvillogó kijelzőkkel csábítják oda a nőstényeket. Ezeknek a jeleknek az a hatása, hogy a nőstények csoportosulnak, amikor áthaladnak a megjelenített hímeken. A nem rezidens hímek elmenekülnek, vagy dacosan kivillantják a nyelvüket.

Az impalák nagyon gyors és mozgékony lények, amelyek képesek magasra ugrani a levegőben, és 3 méternél (10 lábnál) magasabb tisztítási magasságot hajtanak végre. Amikor megriadnak, egy egész csorda elkezd dörömbölni, hogy összezavarja ragadozóit. Olyan esetekben, amikor a pronkálás nem hatékony, az Impalák sűrű növényzetbe menekülnek, hogy megakadályozzák a támadást.

Az impalákat oroszlánok, gepárdok zsákmányolják, leopárdok , hiénák és vad kutyák .

Még a nílus is megtámadhatja őket krokodilok amikor víz közelében.

Impala reprodukció

Az Impala költési időszaka (más néven kerékvágási időszak) a nedves évszak végén, május körül következik be. A szaporodási időszak körülbelül 3 hétig tart. A hím impalák „reszelős” hívást intéznek a költési időszakban. 7 hónapos vemhességi időszak után egyetlen őzike születik. A nőstény a csordától távol, elszigetelt helyen szül. A nőstény képes további egy hónappal késleltetni a születést, ha a körülmények zordak. Az őzike néhány hétig elszigetelten marad, míg az anya naponta visszatér szoptatni. Az őzikéket 4-6 hónapos korukban választják el. Addig csatlakoznak egy óvodai csoporthoz, amíg elég idősek nem lesznek ahhoz, hogy csatlakozzanak a felnőtt falkához. Az érett hímek kiszorulnak a csordából, és elmennek a legénycsoportokba.

Az impalák egyéves korukban érik el az ivarérettséget. Az Impala élettartama a vadonban akár 15 év is lehet.

Impala természetvédelmi állapot

Az impalák „alacsony kockázatú” kategóriába tartoznak, és természetvédelmi függőek.