Fiordlandi tarajos pingvin

Képforrás

Az Fiordlandi tarajos pingvin egy félénk és félénk pingvinfaj, amely Új-Zéland déli szigetének zord nyugati és délnyugati partvidékein él és szaporodik, köztük Stewart és Solander két tengeri szigetén. A fiordlandi tarajos pingvin szaporodási és fiasítási szokásait nehéz volt tanulmányozni, mert a mérsékelt égövi esőerdőkben él.

A fészkelő területeket nehéz átlátni a sűrű növényzet miatt, ahol a fészkek találhatók.

A fiordlandi pingvinek teljes populációja a becslések szerint kevesebb, mint 1000 költőpár. Az emberek által könnyen megzavart populációjuk csökkenni látszik a betelepített fajok, például kutyák, macskák, görények és békák csibék ragadozása következtében.



A Fiordland pingvin jellemzői

  Fiordland pingvin

A Fiordland Crested Penguin egy közepes méretű, sárga tarajos, fekete-fehér pingvin, körülbelül 17 hüvelyk magasra nő, és 8 fontot nyom.

A Fiordland Crested Penguin felső része sötét, kékesszürke, feje sötétebb, alul fehér részei vannak. Széles, sárga szemöldökcsíkja van, amely a szemre nyúlik, és a nyakon ereszkedik le. A legtöbb madár arcán 3-6 fehéres csík található.

Fiordland tarajos pingvinek és Snares-szigeti pingvinek hasonló címerrel rendelkeznek, de a Snares-szigeti pingvinek általában rózsaszín bőrfoltokkal rendelkeznek közvetlenül a számla mögött; A fiordlandi pingvinek nem. ellentétben a Felálló tarajos pingvin , a Fiordland-talajnak csak a leghátsó részei tűnnek felállónak.

Fiordland pingvin diéta

A Fiordland Crested Penguin tintahal, polip, krill és halakkal táplálkozik.

Fiordland pingvin viselkedése

A fiordlandi tarajos pingvinek laza közösségekben fészkelnek bokrok alatt, sziklás hasadékokban vagy fagyökerek között, egymáshoz közel, de távol.

Fiordland pingvin szaporodása

A hímek júniusban (tél közepén) térnek vissza a költőhelyükre, általában az előző évek fészkelőhelyére. A nőstény röviddel ezután következik, és júliusban két tojást raknak le. A tojásokat 30-36 napig kotlik, a szülők felváltva a fészekben (hosszú, 5-12 napos műszakban), míg a másik kimegy a tengerre táplálkozni.

Ahogy sokaknál lenni szokott pingvin faj , az első tojás általában nem kel ki, és még ha mindkét fióka ki is kel, az első tojásból származó kisebb fióka gyakran nem tud versenyezni a táplálékért, és rövid időn belül éhen hal.

A tudósok úgy vélik, hogy ez a genetikai tulajdonság legalább egy egészséges utód biztosításának eszközeként alakult ki. A túlélő fiókát ezután a hím őrzi, és élete első heteiben a nőstény eteti. Ezt követően mindkét szülő eteti a fiókát, felváltva táplálékra vadászva.

A kóbor fiókák gyakran „bölcsődhetnek” (csoportokat alkothatnak) más fiókákkal, ha a közelben vannak, de visszatérnek a fészekbe etetni. A fiókák novemberben repülnek ki (szürkés pehelytollaikat kifejlett tollakra cserélik), amikor tíz hetesek már képesek úszni és önállóan táplálkozni. Ötéves korukban visszatérnek otthoni kolóniáikba, hogy szaporodjanak.

Fiordland Penguin Predators

A Fiordland tarajos pingvinek természetes ragadozói közé tartoznak szőrfókák és néhány nagy halfaj. A behurcolt ragadozók, köztük a Weka, a kutyák, a macskák, a szarvasmarhák és a patkányok is veszélyeztetik.

Fiordland pingvin természetvédelmi terület

Ennek a pingvinnek a jelenlegi állapota sérülékeny kis populációja miatt. A jelenlegi populáció becslések szerint 2500 és 3000 pár között mozog, és az 1980-as évek vége óta körülbelül 33%-kal csökkent.