Északi rövidfarkú cickány

Képforrás

Az Északi rövidfarkú cickány (Blarina brevicauda) egy nagy cickány Észak-Amerika középső és keleti részén, Saskatchewan déli részétől az Atlanti-óceánig. Kanada délre pedig Nebraska és Georgia. Egy időben ez a faj és a Déli rövidfarkú cickány (Blarina carolinensis) egyetlen fajnak tekintették, de ma már külön fajok közé sorolják őket.

Az északi rövidfarkú cickány jellemzői

Az északi rövidfarkú cickány egy kicsi, egér méretű rovarevő, nagyon rövid farokkal, rövid végtagokkal, hegyes pofával és apró szemekkel és fülekkel, amelyeket szőr takar. Az északi rövidfarkú cickány szőrzete sűrű palaszürke, alatta kissé világosabb. Feje és testének hossza 10 centiméter, beleértve a 2 centiméteres farkát, és körülbelül 21 grammot nyom, körülbelül olyan nehéz, mint egy közönséges háziegér.

Északi rövidfarkú cickányélőhely

Az északi rövidfarkú cickányok kedvelt élőhelye lombhullató vagy tűlevelű erdők, mezők, vízközeli füves területek, sós mocsarak és nedves nyílt területek.



Északi rövidfarkú cickány viselkedése és étrendje

A bőséges rövidfarkú cickány nedves talajban ás az erdei almon vagy alagutakon. Ez a cickány leginkább kora reggel és késő délután aktív. Napjukat a rendkívül aktív időszakok köré szervezik, amelyek körülbelül 4,5 percig tartanak, ezt követik a pihenőidőszakok, amelyek átlagosan 24 percig tartanak. Az északi rövidfarkú cickány nem hibernált. Téli halálozási arányuk eléri a 90%-ot.

Az északi rövidfarkú cickányok étrendje főként földigilisztákból, csigákból és rovarokból áll, de fogyasztanak gombát, különféle gerincteleneket és esetenként apró gerinces állatokat is. Az északi rövidfarkú cickány mérgező, és mérgező nyálával megbénítja áldozatait. Ismeretes, hogy a felesleges élelmiszereket tárolja.

Az északi rövidfarkú hímek territoriálisak, és üregeiket mirigyváladékkal jelölik, aminek szaga távol tartja a többi hímet. A mérgező emlősök ritkák, ezért lásd még a solenodon , kacsacsőrű emlős és vízi cickány .

Északi rövidfarkú cickány szaporodása

A párzás kora tavasszal kezdődik, és szeptember végéig tarthat. A vemhesség legalább 21 nap, és évente 2-4 alom, egyenként 5-7 fióka születik, általában egy alagútban lévő fészekben vagy egy kidőlt rönk alatt.

Északi rövidfarkú cickányméreg

Az északi rövidfarkú cickányok szájának mirigyei neurotoxint tartalmaznak (egy olyan toxint, amely kifejezetten az idegsejtekre hat), amely lehetővé teszi nagyobb állatok, például kígyók és madarak mozgásképtelenné tételét. Emberevés nem ritka a cickányok között – Ha nem találnak táplálékot körülbelül két órán belül, ezek a kis emlősök megtámadják és megeszik egymást.