Chickaree

Válassza Ki A Háziállat Nevét







  chicaree Képforrás

Az Chickaree A mókus (Tamiasciurus douglasii) a fenyőmókus, a douglas mókus és az amerikai vörös mókus gyűjtőneve. Széles körben elterjedt Észak-Amerikában, Alaszkától, keletről Új-Fundlandig, délen a Smoky Mountainsig és délen a Sziklás-hegységen keresztül Arizonáig és Új-Mexikóig, és különösen a Csendes-óceán part menti államaiban.

A Kings River indiánjai „Pillillooeet”-nek nevezték, a jellegzetes vészjelzést utánozva. A Chickaree egy eleven, zajos kis mókus, aki teljesen embert nem ismer.

Chickaree mókus Leírás

A Chickaree kisebb, mint egy szürke mókus, és körülbelül 30-33 centiméter hosszú, a farok hossza pedig körülbelül 13-15 centiméter. Súlyuk 160-300 gramm között mozog. Nyáron a csirkék hátán szürke/barna vagy rozsdásvörös szőrzet van, halványnarancssárga mellkassal és barna lábakkal és lábfejekkel, azonban télen a felső szőrük barnábbnak, az alsó részük pedig szürkének tűnik. A felső és alsó részek sötét vagy fehér színű hasi csíkkal vannak elválasztva.

A Chickaree farka megkülönböztethető a többi mókustól, mivel vékonyabb és laposabb, de még mindig nagyon bozontos. Sok más mókusfajhoz hasonlóan a Chickaree-nek is fehér gyűrű van a szeme körül.

Chickaree Habitat

A Chickaree mókus szigorúan erdőlakó, és az egész északi boreális erdőkben megtalálható. A tűlevelű és vegyes erdőket kedvelik, de gyakran előfordul lombhullató erdőkben, sövényekben és másodnövekedési területeken.

A csirkék általában fák üregeiben, gyakran akár 60 méter magas fákon egy harkálylyukban is bebújnak. Néha üreges tuskókban laknak, vagy akár odúkat is készítenek a föld alatt, de általában élelmiszer tárolására használják. Alkalmanként a csirkék gallyakból és levelekből terjedelmes fészket építenek a fa ágyékában, hogy nyáron használják.

Chickaree diéta

A csirkék mindenevők, és bármit megesznek, ami elérhető. Fő táplálékuk a diófélék, magvak, gyümölcsök, makk, bogyók és gombák (egy „Amanita” nevű gomba, amely mérgező az emberre), de mivel húsevőbb, mint a többi mókus, a csirke rossz hírnévre tett szert, mert egyesek felfalják a tojásokat. és a fészkelő madarak fiataljai, mint például a Sárga poszáta .

A csirkék nagy mennyiségben tárolják az élelmiszert, hogy ősszel és télen használják őket. Téli boltjaik néha több mint 150 fenyőtobozt tartalmaznak. Sok más mókusfajtától eltérően hiányoznak bennük az élelmiszerek tárolására alkalmas pofatasak.

Chickaree mókus viselkedése

A csirke mókusok zajos karakterek, hallani lehet őket fecsegni és gyakran ismételni a hívásaikat. Van egy rutinhívásuk, amely percenként ismétlődik. A csirkék ideges, érdeklődő kis karakterek, akik nappal aktívak, különösen hajnalban és késő délután egész évben. Alszanak éjjel.

A csirkék nagyon területiek, és télen körülbelül 10 000 négyzetméteres területeket foglalnak el. A párzási időszakban egy csibepár együtt véd egyetlen területet. Az együtt látott csirkék csoportjai általában egy alomból származó fiatalok. A csirkék úszni és búvárkodni is tudnak.

Chickaree reprodukciója

A csirkék március/április és június/július között szaporodnak, azonban a költési időszak már februárban elkezdődhet. A nőstény csirkék csak egy napig lépnek ivarzásba. Vemhességi idejük 31-35 nap (4-5 hét) körül van, ezután születik egy 4-6 fiókából álló alom. A fiatalokat kiteknek nevezik. Évente egy alom normális, azonban egyes területeken, például elterjedési területük déli és alsó részein évente két almot adnak. Egyes nőstények képesek szaporodni egy évesnél fiatalabb korukban.

Chickaree mókus védelmi állapota

A csirkéknek sok ragadozójuk van, köztük több sólyom, néhány bagly, menyét , nyérc, róka, farkasok , a hiúz, a bobcat vagy öbölhiúz és a tűlevelű erdőkben a fenyő nyest, amely üldözi és befogja őket a fákon.

Az erdők kereskedelmi célú ritkítása ellenére a csirkék bizonyíthatóan széles körben elterjedtek, bőségesek és biztonságosak, és az IUCN listáján a „legkevésbé aggályos” kategóriába sorolták.

Nézze meg többet C betűvel kezdődő állatok