ausztrál vöcsök

Válassza Ki A Háziállat Nevét







 ausztrál vöcsök

Az ausztrál vöcsök (Tachybaptus novaehollandiae) egy kis vízi madár, amely az egész országban megtalálható. Ausztrália és számos csendes-óceáni szigeten, és jelenleg Új-Zélandon is lakik, ahol saját maga is betelepítette.

Az ausztrál vöcsök a vöcsök családjának egyik legkisebb tagja: Podicipedidae.

Az ausztrál vöcsök más elterjedt neveken is ismertek: kis vöcsök, vörösnyakú vöcsök, fekete torkú, fekete torkú búvár vagy fehérhasú búvár.

Az ausztrál vöcsök jellemzői

Az ausztrál vöcsök egy kacsaszerű madár, amelynek hossza 25–27 centiméter (9,9–10,6 hüvelyk). A hímek általában valamivel nagyobbak, hosszabb csőrökkel.

Az ausztrál vöcsöknek két különálló tollazati fázisa van. A tollazat mind a hím, mind a nőstény esetében attól függően változik, hogy költési időszakról vagy nem költési időszakról van szó. Nem szaporodó tollazatuk felül sötétbarnától szürkés színű, a fejet is beleértve, alul ezüstszürke. A számla alján fehér, ovális, csupasz bőrfolt található.

A szaporodási időszakban a fejük fényes fekete színűvé válik, és feltűnően gazdag gesztenye színű arccsíkot alakítanak ki, amely a nyak tövétől egészen a szem mögé nyúlik. A számla tövénél lévő fehér ovális folt halványsárgává válik, és észrevehetőbbé válik. ausztrál vöcsök

Az ausztrál vöcsök sárga szeme, sötétzöld/szürke lábfeje, kis fehér farka és fekete csőrük fehér véggel. Gyakran felborzolják a tollaikat, hogy kerek megjelenést kölcsönözzenek nekik.

Ausztrál vöcsök élőhelye

Az ausztrál vöcsök számos vizes környezetben található, beleértve az édesvízi tavakat, édesvizű tavakat, farmgátakat, lassan mozgó folyókat és kis vízi utakat. Rossz szórólap, hajlamos a vízen maradni, a biztonság kedvéért a növények és a növényzet közé bújva.

Ausztrál vöcsök diéta

Az ausztrál vöcsök tápláléka apró halakat, különösen rákokat, vízi rovarokat és más vízi állatokat, például rákféléket, tavi csigákat tartalmaz. A vöcsök mély víz alatti merülések során fogják el zsákmányukat, néha a víz felszínére viszik zsákmányukat enni. A vöcsök 10 méternél is nagyobb mélységbe merülhetnek, amikor táplálékot keresnek. Főleg hajnalban és alkonyatkor táplálkozik.

Ausztrál vöcsök viselkedése

Az ausztrál vöcsök szégyenlős madarak és kiváló úszók, és ha közelednek hozzájuk, egy gyors merüléssel eltűnnek a víz alatt, és elúsznak a víz alatt.

Ezek a kis vízimadarak meglehetősen hangosak a költési időszakban, és megvédik területeiket a rivális madarakkal szemben. Ez a vöcsökfaj hangos, gyors fémes csipogó hangot ad ki, amely fenyegetettség esetén magasabb és durvább lesz.

Ausztrál vöcsök szaporodása

A költési időszak az északi régiókban januártól áprilisig, a déli régiókban pedig szeptembertől januárig tart.

Az ausztrál vöcsök egy szezonban három egymást követő fiókát hoz létre. A fészkek általában egy vízi növényzet úszó dombja, amely egy víztestet körülvevő, elmerült nádhoz vagy ághoz kapcsolódik.

A nőstény vöcsök 4-7 halványkék tojást rak a fészekben, és mindkét szülő kotlik körülbelül 21 napig. A tojások a lappangási idő alatt sötétbarnák lesznek.

Kikeléskor a csíkos, molyhos fiókák azonnal úszni tudnak. A fiatal vöcsök szürke/fekete színűek, a koronán gesztenyefolt, a fej, a nyak és a hát oldalán fehér csíkokkal. A csibéket születésüktől fogva mindkét szülő gondozza. A fiókák a kirepülés után még egy ideig a szüleikkel maradnak, de elűzik őket, amikor a szülők újra szaporodni kezdenek. A szaporodás jó körülmények között történik.

Az ausztrál vöcsök élettartama 11-12 év is lehet.


Az ausztrál vöcsök természetvédelmi állapota

Az ausztrál vöcsök az IUCN szerint a „legkisebb aggodalomra okot adó” kategóriába sorolta.

Nézze meg többet A betűvel kezdődő állatok