Atlantic Puffin

Képforrás

Az Atlantic Puffin (Fratercula arctica) egyike a négyféle lundának, és feltűnő, nyílt tengeri madár. Élénk színű, lekerekített csőréről és a pingvinhez hasonló megjelenéséről ismerik fel. A „közönséges lunda” néven is ismert, ez az egyetlen lundák, amelyek megtalálhatók az országban Atlanti-óceán .

Nagyon kevesen láthatták őket vadonban. A láthatóság hiányának az az oka, hogy az Egyesült Királyságban nagyon kevés olyan hely van, ahol a szárazföldről származó lundákat láthatunk, mivel azok sebezhetők a földi emlősökkel, különösen a patkányokkal szemben.

A lundák nincsenek veszélyben, és ha fel tud ugrani egy vitorlára a lakószigeteik felé, akkor több ezerrel megtekintheti őket. A becslések szerint körülbelül 12 millió atlanti lunda él a világon, és Nagy-Britannia e számok jó részét az Egyesült Királyság partjainál tartja.



Néhány könnyen megközelíthető pont a Skomer-sziget (néha Skoma) a Pembrokeshire-i partoknál, a Puffin-sziget (Ynys Seiriol) Anglesey-nél Észak-Walesben és a Staffa-sziget, amely Skócia nyugati szigetein, Mull vagy Iona partjairól érhető el. .

A madár különös megjelenése, színes, hatalmas csőrével és feltűnő kopasz tollazatával olyan beceneveket eredményezett, mint az „óceán bohóca” és a „tengeri papagáj”.

Atlantic Puffin jellemzői

Az Atlantic Puffin 28-34 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága 50-60 centiméter. A hím lundák valamivel nagyobbak, mint a nőstény lundák, de színük megegyezik. Az Atlantic Puffin felül fekete, alul fehér, arca szürkéstől fehérig terjed, lábai pedig vörös-narancssárga színűek.

Az Atlantic Puffins csőre nagy és háromszög alakú, a szaporodási időszakban élénk narancssárga, hátul egy kék folttal, amelyet sárga határol. A jellegzetes élénk narancssárga csőrlemezek a szaporodási időszak előtt nőnek, és a tenyésztés után kihullanak. Amikor a lundák repülnek, úgy tűnik, hogy szürke, kerek alsó szárnyuk és fehér testük van. A lundák közvetlen járattal rendelkeznek, alacsonyan a víz felett. A rokon, a Csendes-óceán északi részéből származó szarvas búza (Fratercula corniculata) nagyon hasonlónak tűnik, azonban kissé eltérő fejjellemzőkkel rendelkezik.

Atlantic Puffin diéta

Az atlanti puffinok főként apró halakkal, például heringgel és különösen homoki angolnával táplálkoznak, amely a világ számos tengeri madara számára az egyik legfontosabb táplálékforrás. Speciálisan hozzáigazított csőrüknek köszönhetően a lundák hosszú horgászatokra is képesek, és a korábbi fogásaikat szép sorban a csőrükben tárolják.

Az atlanti puffinok a nyelvükkel tartják a halat a tüskéknek a szájpadlásukban, így a csőrük szabadon kinyílik, és több halat fogni. Ez minden utazást sokkal eredményesebbé tesz, mintha minden alkalommal vissza kellene szállítaniuk a zsákmányt az odúba. Táplálékuk további összetevői a rákfélék és a puhatestűek. Egy lundának néha egy tucat vagy több hal is lehet a csőrében. Az atlanti puffinok víz alatt repülve kapják el zsákmányukat, egyszerre körülbelül 20-40 másodpercig merülnek, szárnyaikkal erőteljesen leúsznak, úszóhártyás lábukkal pedig a megfelelő irányba mutatják őket.

Atlantic Puffin viselkedés

Az atlanti puffinok gyarmati fészkelők, füves sziklákon odúkat használnak. Az Atlantic Puffins sziklák és sziklák között is fészkelődik (ezt a kifejezést a sziklák, hegyi sziklák vagy völgypartok alján megjelenő, sziklák lejtőjét képező törött sziklákra adják). A hím lundák végzik el a legtöbb munkát a fészek területének megtisztításában, amelyet néha fű, toll vagy hínár borít. A szárazföldön csak a fészkelés, és a kolóniákra érkezés előtt párokat találnak.

Az Atlantic Puffin általában néma a tengeren, kivéve a halk doromboló hangokat, amelyeket néha repülés közben hallat. A költőkolóniákon a madarak mélyen morognak. Az atlanti puffinok a csőrüket udvarlási rituálékban használják, például a hím és a nőstény egymáshoz ütögeti a csőrét. A Puffins csoportját összejövetelnek nevezik.

Atlantic Puffin Reprodukció

Az Atlantic Puffin 4-5 éves korában válik ivaréretté. Az atlanti puffinok monogám (csak egy párjuk van), és két szülői gondoskodásról van szó. Évente egyetlen tojáskuplung készül, és az inkubációs felelősség megoszlik a két szülő között.

A teljes lappangási idő körülbelül 39-45 nap, és a csibének körülbelül 49 nap kell a kirepüléshez. Kirepüléskor a fióka magára hagyja az odút, és kirepül vagy kiúszik a tengerre, általában este. A közhiedelemmel ellentétben a fiatal lundákat nem hagyják el szüleik.

Atlantic Puffin Predators

Az atlanti lundák ragadozói közé tartozik a nagy fekete hátú sirály (Larus marinus) és a hasonló méretű fajok, amelyek repülés közben elkaphatják a lundát, vagy kiszedhetik a kolóniától elkülönültet. Kisebb sirályfajok, mint például a heringsirály (Larus argentatus), amely nem tud lecsapni egy egészséges, kifejlett lundát, de tojásokat vagy nemrég kikelt fiókákat vesz, és halakat is lop.

Atlantic Puffin természetvédelmi állapot

Az atlanti lundák populációja jelentősen csökkent a tizenkilencedik században, amikor húsért és tojásért vadászták őket. Az atlanti lundákat még mindig nagy számban vadászják és eszik, de ez jelenleg általában nem érinti túlságosan a populációkat, legalábbis más fenyegetettségekhez képest. A Feröer-szigeteken a madarak a szaporodás befejezése után helyi fogyasztásra vadászhatók.

Az atlanti lundák populációjának újabb csökkenése a sirályok és skuák megnövekedett ragadozásának, a patkányok, macskák, kutyák és rókák egyes fészkelő szigetekre való betelepítésének, mérgező maradványokkal való szennyeződésnek, halászhálókba való fulladásnak, a csökkenő élelemkészletnek tudható be. és a klímaváltozás.

A huszadik század végén az atlanti lundák száma jelentősen megnőtt az Északi-tengerben, beleértve a May-szigetet és a Farne-szigeteket is. A számok az elmúlt években évente körülbelül 10%-kal nőttek. A 2006-os költési szezonban körülbelül 68 000 párt számoltak a May-szigeten.

Nézze meg többet A betűvel kezdődő állatok

Nézze meg többet P betűvel kezdődő madarak